Marek Krajčí na tlačovej konferencii zhodnotil situáciu na Slovensku a vyjadril sa i k Ivermektinu

NETKY.SK • 9 Február 2021, 19:04 • 2 min
Marek Krajčí na tlačovej konferencii zhodnotil situáciu na Slovensku a vyjadril sa i k Ivermektinu

Na tlačovej konferencii Marek Krajčí opísal aktuálnu situáciu Slovenskej republiky. Vyvsetlil koľko ľudí je zaočkovaných a povedal ako je to s Ivermektinom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Marek Krajčí minister zdravotníctva dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že vzhľadom na uznesenie vlády bude každý utorok definovať aktuálnu epidemiologickú situáciu. Na základe zverejnených dát sa budú riadiť opatrenia na území SR od  každého nasledujúceho pondelka. U okolitých susedov dochádza k postupnému uvoľňovaniu opatrení, u nás to zatiaľ krivka neumožňuje. Musí sa vraj počítať s tým, že i v okolitých krajinách začne po uvoľňovaní krivka opäť rásť. „Testujeme z týždňa na týždeň viac. Dostali sme sa na denný priemer 240 tisíc testov. Pozitivita neklesá, ale je stabilizovaná,“ poznamenal minister. Vyjadril sa i k počtu zomierajúcich, kde vysvetlil, že na území Slovenskej republiky denne zomiera okolo 100 pacientov pacientov s ochorením Covid-19 alebo s touto diagnózou v rámci iných diagnóz.

 

img

 

„V očkovaní sme výrazným spôsobom zrýchlili, máme už 226 916 aplikovaných vakcín za včerajší deň,“ spomenul Krajčí s tým, že za dnešný deň sa očakáva ďalších 10 tisíc vakcín. „Slovenskou je treťou najrýchlejšie očkujúcou krajinou v EU. Momentálne máme lepšiu zaočkovanosť ako Nemecko, Maďarsko, Fínsko, Rakúsko, Česko a 35016 dávok je už aplikovaných druhýkrát, teda toľko je kompletne zaočkovaných ľudí,“ dodal minister.

 

K vývoju počtu potvrdených prípadov spomenul, že situácia testovania PCR testami je stabilizovaná, v antigénových testoch vidno mierny nárast. Počet výjazdov RZP kvôli koronavírusu za posledný týždeň bol 2452 a 3426 pacientov je hospitalizovaných  s potvrdenou diagnózou covid-19V červenej zóne sú hospitalizovaní pacienti s umelou ventiláciou v počte takmer 800 pacientov aj s diagnózou covid aj bez nej, zostávajúca kapacita je 70 ventilátorov pripravených pre ďalších  pcientov s covid 19 a ďalších 150 je pripravených len pre prípad zmiešania zón, ak by to bolo nevyhnutnéSlovensko je v čiernej fáze. Nemáme ani jeden okres, v ktorom by bola mierna situácia.

 

Situácia je zhoršená a vo väčšine prípadoch Slovenska máme bordovú farbu, teda tretí stupeň varovania, 15 okresov v čiernej farbe, 51 v bordovej farbe a 13 ich je v červenej farbe. Čierne okresy musia mať zatvorené školy a pri zamestnaní platí test kratšie.

 

Nové pravidlá

 

V čiernom okrese platí test do práce 7 dní, pobyt v prírode je povolený len v rámci okresu, výstup z okresu aj vstup do tohto okresu je zakázaný. Školy musia byť zatvorené.bordových okresoch platí test do práce 7 dní, do prírody môžu ísť ľudia aj mimo okres. Otvorenie školy musí schváliť regionálny hygienik a v tmavoružových okresoch platí test práce 14 dní. Do prírody môžu ísť ľudia aj mimo okres. Školy sa môžu otvoriť.

 

img

 

 Od pondelka dôjde k zmene. Ak sa situácia v okrese zhorší, okamžite začne platiť pravidlo na zhoršený okres. Ľudí zaujíma ako je to s cestovaním  medzi okresmi do prirody a tak sa minister vyjadril, že čierny okres má zakázaný vstup aj výstup  z okresu, ale ludia z toho daného okresu môžu do prírody ísť. V bordových alebo červených okresoch možno v rámci okresov navštevovať prírodu s platným  7 dňovým testom. Vrámci okresu však test netreba mať pri sebe.

 

img

 

Vzhľadom na vysokú prevalenciu nebezpečného variantu koronavírusu musel byť predĺžený čas karantény. K téme sa vyjadril hlavný hygienik na tlačovej konferencii. Po novom trvá karanténa 14 dní, alebo do negatívneho vsledku PCR testu. „Čo sa týka úzkych kontaktov, taktiež došlo k sprísneniu. Test sa robí na ôsmy deň od kontaktu s pozitívnou osobou avšak musí táto osoba zostrvať 14 dní v karanténe," vysvetlil Mikas. V prípade nejakých symptómov treba ísť v najskoršom termíne na testy, vylúčiť či ide o koronavírus alebo iné ochorenie a následne podľa rozhodnutia lekára sa karanténa skončí.

 

„Budeme robiť maximum preto aby sme toto obdobie zvládli. Budeme robť všetko preto, aby sme mali čo najviac očkovacích látok,“ vyjadril spolupatričnosť Marek Krajčí so slovami, že potrebujeme byť zodpovední a mať trpezlivosť.

 

Hlavný hygienik rozprával i o britskej mutácii. Podľa jeho slov bol urobený prieskum z územia celej Slovenskej republiky zo 16 laboratorií, ktorý ukázal vysoké zastúpenie.  74% výsledkov bolo britského typu. Ďalší prierez bude vykonaný zasa v stredu, aby bola viditeľná dynamika britského variantu.

 

Bola nadhodená i téma lieku Ivermektinu, ktorý stále lekári nepredpisujú a tak ho ľudia zháňajú rôznymi inými spôsobmi. Minister Krajčí skonštatoval, že je to v podstate v procese vývinu. Vysvetlil, že môže takýto liek schváliť len na základe žiadosti  odborníkov, najčastejšie infektológov. „Sto tabletové balenia by už mali byť v nemocniciach a sú k dispozícii na liečenie ľudí, ktorí sa dostanú do ústavných zdravotných zariadeni,“ objasnil minister. „Dnes som podpísal ďalšiu žiadosť na registráciu ďalších balení, ktoré by v nasledujúcich dňoch mali prísť na územie Slovenskej republiky a tieto by sa mali distribuovať do lekární,“ dodal Krajčí. Liek bude viazaný na lekársky predpis. Krajčí si nemyslí, že je ošiaľ okolo lieku taký opodstatnený. Podľa neho by ho nemali začať ľudia až tak masovo užívať. „Treba byť veľmi opatrní. Nie je nebezpecčný ale treba ho užívať pod dohľadom lekára,“ upozornil.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies