Pandémia má výrazný dopad na domáce násilie

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 15:36 • 2 min
Pandémia má výrazný dopad na domáce násilie

SLOVENSKO - Médiami už viackrát prebehli informácie o tom, že pre pandémiu nastalo výrazné zvýšenie domáceho násilia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Polícia na sociálnej sieti vyzýva, aby sme sa nebáli obrátiť na políciu, či už ako svedok domáceho násilia, alebo ako obeť. V oboch prípadoch treba volať na telefónne číslo 158.

 

img

 

Polícia zverejnila štatistiku, podľa ktorej bolo v rámci sledovaných trestných činov  v Slovenskej republike v roku 2020 spáchaných „príbuzným“ celkovo 1461 trestných činov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 55 prípadov.

 

V prípade trestného činu týrania blízkej osoby a zverenej osoby bolo v roku 2020 zistených 477 trestných činov.

 

„Problematika domáceho násilia si vyžaduje efektívne riešenia a jedným z nich je nepochybne inštitút vykázania podozrivého z týrania z domácnosti. Počet vykázaní zo spoločného obydlia realizovaných príslušníkmi PZ každoročne stúpa a príslušníci PZ v čoraz väčšej miere využívajú tento inštitút, čo dokazujú aj čísla. Zatiaľ čo v roku 2018 bol počet vykázaní 844, v roku 2019 to bolo 892 a v roku 2020 až 1045 vykázaní zo spoločného obydlia,“ vysvetlila polícia.

 

Závažné prípady domáceho násilia sa často končia návrhom na podanie obžaloby, pričom sadzba v základnej skutkovej podstate tohto trestného činu začína od 3 až 8 rokov.

 

Súvisiaci článok: Pandémia koronavírusu znížila nelegálnu migráciu, Slovensko nie je iba tranzitnou krajinou

 

 

Zefektívnenie činnosti

 

Polícia venuje zvýšenú pozornosť každému oznámeniu domáceho násilia, každý jednotlivý prípad individuálne vyhodnocuje a realizuje v súlade s platnou legislatívou.

 

Zameriava sa na včasnú identifikáciu prípadov domáceho násilia, vyhodnocuje riziko ohrozenia a prijíma potrebné opatrenia na ochranu ohrozených osôb, vrátane maloletých detí v domácnosti.

 

„K obetiam domáceho násilia pristupujeme obzvlášť citlivo a empaticky a sme na tieto prípady vyškolení. Je dôležité, aby obete o domácom násilí nemlčali a niekomu sa zdôverili, môže to byť príbuzný alebo akákoľvek iná osoba, ktorej dôverujú. Ak viete o domácom násilí, neváhajte kontaktovať políciu na linke 158 alebo osobne na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru skôr, ako sa bude násilie stupňovať,“ objasňuje polícia a súčasne vyzýva, aby sme neváhali kontaktovať číslo 158, ak si to situácia bude vyžadovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies