Na horách vládne typická jarná situácia, už vyše týždňa je slnečno

NETKY.SK • 13 Apríl 2020, 12:04 • 2 min
Na horách vládne typická jarná situácia, už vyše týždňa je slnečno

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí vo všetkých slovenských pohoriach.

slovakia

left justify in out

Už viac ako týždeň pretrváva slnečné počasie, a tak sa na horách z pohľadu snehovej pokrývky vytvorila typická jarná situácia. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

 

"Sneh je zrána a v tienistých svahoch tvrdý, na slnku mäkne na firn. V severných expozíciách sa zriedkavo nachádza voľný sneh alebo kôra. Nebezpečné môžu byť extrémne strmé svahy, kde je uvoľnenie lavín možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení," uviedol Sedlák.

 

Ojedinele sa tiež podľa neho môžu vyskytnúť malé lavíny alebo splazy z mokrého snehu.

 

 

Ráno bolo na horách polooblačno, miestami zamračené. Teplota sa pohybovala od mínus dvoch do plus siedmich stupňov Celzia.

 

Fúkal prudký teplý vietor, prevažne juhozápadného smeru. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od približne 1400 metrov nad morom. Poobede horskí záchranári očakávajú dážď, ojedinele búrky, na hrebeňoch Tatier sneženie a silný nárazový vietor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona