Pan Ki-mun je po 10 rokoch na čele OSN sklamaný mnohými svetovými politikmi

NETKY.SK • 14 September 2016, 13:13 • 2 min
Pan Ki-mun je po 10 rokoch na čele OSN sklamaný mnohými svetovými politikmi

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal, že ho sklamali mnohí svetoví politici, ktorí sa starajú viac o udržanie moci ako o zlepšenie životov obyvateľov svojich krajín. Nerozumie napríklad, prečo sa Sýria stala "rukojemníkom" závisiacim od osudu jediného človeka, jej prezidenta Bašára Asada, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pan Ki-mun, ktorému sa tento rok končí jeho desaťročné pôsobenie vo funkcii generálneho tajomníka OSN, poskytol agentúre pri tejto príležitosti rozhovor. Hovoril v ňom otvorene o stave sveta a svojich úspechoch, neúspechoch aj pocitoch márnosti počas pôsobenia na čele OSN.

 

"Ľudia hovoria, že som mlčal, že som nehovoril verejne o ľudských právach, ale môžem vám povedať, že som o nich hovoril viac ako ktorýkoľvek zo západných predstaviteľov, ktorí sú veľmi opatrní," citovala ho AP.

 

Hovoril tiež otvorene o svojej nespokojnosti s tým, ako OSN funguje. Podľa neho je nereálne od generálneho tajomníka OSN očakávať, že bude "takmer všemocný", pretože rozhodnutia robia členské krajiny medzinárodnej organizácie a generálny tajomník ich uplatňuje, nepresadzuje vlastné iniciatívy a politiku, zdôraznil.

 

OSN by podľa Pan Ki-muna mohla byť oveľa výkonnejšia, ak by mala "rozumný rozhodovací proces", ktorý by nevyžadoval konsenzus Valného zhromaždenia OSN a vyjadrenia Bezpečnostnej rady OSN. Súčasný stav podľa neho dáva jednej krajine právomoc zablokovať niečo, na čom sa dohodnú všetky ostatné, alebo to celkom zmierniť. "Je to správne? Je to rozumné v 21. storočí, keď máme 193 členských krajín?" opýtal sa.

 

Ako príklad uviedol deklaráciu o utečencoch a migrantoch, pripravovanú pre tematicky zameraný summit. Pri rokovaní o kompromisnom texte vypadol Panov návrh, aby bolo každoročne presídlených desať percent utečencov vo svete.

 

Členské štáty OSN môžu rýchlo a bez problémov zmeniť požiadavky na konsenzus, pokračoval. Pan Ki-mun uviedol, že jeho generácia v Južnej Kórei nadobudla vzdelanie v duchu učení čínskeho filozofa Konfucia, ktorý zdôrazňoval harmóniu, ľudskosť, súcit, slušnosť a čestnosť. "Vždy som kládol verejný záujem pred osobný," zdôraznil.

 

Západní politici sa podľa Pana vyjadrujú prostredníctvom vyhlásení, čo je ľahké, a niekedy naňho podľa jeho slov vyvíjali tlak, aby niečo nehovoril alebo niektorú krajinu nenavštívil. Pan však povedal, že robil to, čo chcel, pretože považuje osobné stretnutia svetových politikov za zásadné pre ukončenie konfliktov alebo záležitostí ako klimatická zmena či boj proti chudobe.

Chaos, v ktorom sa nachádza dnešný svet, nespôsobili ľudia, ale "vedúci predstavitelia". Pre mnohých z nich je najdôležitejšie, aby boli zvolení, "nech to stojí, čo to stojí". A keď sa dostanú do funkcie, vládnu ľuďom a nerešpektujú ich hlasy, dodal Pan Ki-mun.

 

Namiesto odporúčania svojmu nástupcovi by rád odkázal členským krajinám OSN, aby boli jednotnejšie a viac uprednostňovali spoločné záujmy pred národnými záujmami jednotlivých krajín, uviedla AP.

 

Keď Pan Ki-mun 31. decembra 2016 vo funkcii generálneho tajomníka OSN skončí, vráti sa domov do Južnej Kórey, nemieni však kandidovať na prezidenta, o čom už kolujú dohady, povedal. Bude sa usilovne snažiť prispieť k zmiereniu so Severnou Kóreou, ak na to bude príležitosť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies