Palestínsky tínedžer (14) dostal za útok na dvoch Izraelčanov 12 rokov väzenia

NETKY.SK • 7 November 2016, 15:32 • 2 min
Palestínsky tínedžer (14) dostal za útok na dvoch Izraelčanov 12 rokov väzenia

JERUZALEM - Izraelský súd dnes na 12 rokov odňatia slobody odsúdil 14-ročného Palestínčana, ktorý vlani nožom zaútočil na dvoch Izraelčanov, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Odsúdený Ahmad Manasra mal v čase útoku 13 rokov. Jeho obete mali 21 a 13 rokov. Súd rozhodol, že obom obetiam zaplatí aj odškodné vo výške 180.000 šekelov (takmer 42.700 eur). Tínedžer spáchal útok spolu so svojím 15-ročným bratrancom. Ich počínanie zachytili pouličné bezpečnostné kamery. Dvojica najprv s nožom v ruke naháňala 21-ročného muža, neskôr dobodali svojho rovesníka, ktorý na bicykli odchádzal spred obchodu s potravinami. Staršieho páchateľa policajti pri následnej naháňačke smrteľne postrelili, mladšieho zrazilo a zranilo okoloidúce auto.

 

V máji tohto roku súd v Jeruzaleme uznal Manasru za vinného z dvoch pokusov o vraždu a za vyzbrojovanie. Súd dnes na záverečnom pojednávaní konštatoval, že nízky vek obžalovaného nemôže byť poľahčujúcou okolnosťou, keď ide o trestný čin spáchaný z nenávisti. Sudca odmietol Manasrovo tvrdenie, že nemal v pláne zabíjať židov. "Šlo o súčasť smrtiacich útokov nožom, takže nemožno akceptovať tvrdenie, že boli spáchané bez úmyslu zabíjať," uviedol sudca.

 

 

Tento útok sa dostal na titulné stránky svetových denníkov, keď palestínsky prezident Mahmúd Abbás obvinil Izrael z "chladnokrvnej popravy" Manasru, zatiaľ čo palestínsky tínedžer bol nažive a liečil sa v izraelskej nemocnici. Po tom, čo sa objavili fotografie palestínskeho chlapca, ako sa lieči v jeruzalemskej nemocnici, izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Abbása z "podnecovania" násilností.

 

Palestínske útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si od vlaňajšej jesene doteraz vyžiadali životy vyše 40 Izraelčanov. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišli o život desiatky Palestínčanov - väčšina z nich boli podľa Izraela útočníci. Zvyšní zahynuli pri zrážkach s izraelskými vojakmi.

 

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies