Palčák: Prijatý strategický plán je kuchárskou knihou dopravy

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 15:24 • 2 min
Palčák: Prijatý strategický plán je kuchárskou knihou dopravy

BRATISLAVA - Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR do roku 2020, ktorý dnes prijala vláda, je akoby kuchárskou knihou dopravy. Myslí si to šéf Výskumného ústavu dopravného (VÚD) v Žiline Ľubomír Palčák.

slovakia

left justify in out

"Konkrétne popisuje stav dopravnej infraštruktúry, čo sa v minulom období zanedbalo, kde máme úzke miesta a najväčšie problémy," uviedol Palčák pre TASR. Zároveň dokument podľa jeho slov definuje konkrétne opatrenia a projekty, ako tieto úzke miesta odstrániť a v akých časových etapách. 
     

Tento takzvaný Masterplan je tak podľa Palčáka po niekoľkých rokoch prvým strategickým plánom, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy v spolupráci so širokým okruhom odborníkov. Spolupodieľal sa na ňom aj samotný VÚD.
     

K vypracovaniu dokumentu Slovensko trochu "dokopala" aj Európska komisia (EK), ktorá chce mať odborne podložené požiadavky a potreby krajiny, keď sa budú prideľovať financie z európskych fondov na roky 2014 až 2020. "Je to otvorený dokument, ktorý bude živý, a v súčasnosti sa pripravuje takzvaný Dopravný model SR, ktorý bude druhou fázou tohto procesu," dodal Palčák.
     

Medzi kľúčové problémy dopravnej infraštruktúry, ktoré dokument popisuje, patria podľa jeho slov napríklad nedostatočná predprojektová príprava, neexistencia alebo nedostupnosť vstupných dát do analýz a plánovania či nedostatočné financovanie údržby. Ale tiež aj veľmi slabé nasadenie inteligentných dopravných systémov, neharmonizované dopravné systémy vo verejnej doprave či klesajúci záujem o železničnú dopravu, alebo zastaraný vozidlový park.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies