Volodymyr Zelenskyj poprel, že by za výbuchmi plynovodov Nord Stream zo septembra bola Ukrajina

NETKY.SK • 8 Jún 2023, 10:45 • 2 min
Volodymyr Zelenskyj poprel, že by za výbuchmi plynovodov Nord Stream zo septembra bola Ukrajina

BERLÍN / KYJEV - Kyjev nevedel nič o pláne súvisiacom so septembrovými výbuchmi plynovodov Nord Stream. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

slovakia

left justify in out

Kyjev nevedel nič o pláne súvisiacom s výbuchmi plynovodov Nord Stream. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo sa začali kopiť správy o tom, že za výbuchmi je Ukrajina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

 

Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Bild uviedol, že ako prezident má právomoc vydávať príkazy, no takýto príkaz nevydal. "Nikdy by som to neurobil. Verím, že naša armáda a naše spravodajské služby nič také neurobili," uviedol Zelenskyj s tým, že by chcel o niečom takom vidieť dôkaz. "Na 100 percent o tom nič nevieme," dodal ukrajinský prezident.

 

img

Mapa únikov plynovodov Nord Stream a unikajúci metán v Baltskom mori.

 

Americký denník The Washington Post v utorok informoval, že nemenovaná európska spravodajská služba oznámila americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA), že vie o pláne ukrajinského špeciálneho operačného tímu nechať vybuchnúť plynovody Nord Stream. Washington Post sa pri týchto tvrdeniach odvolal na uniknuté americké tajné dokumenty, z ktorých zverejnenia je obvinený zamestnanec Vzdušných síl Národnej gardy USA Jack Teixeira. Z tajných dokumentov vyplýva, že európska spravodajská služba informovala o pláne CIA v júni, teda tri mesiace pred výbuchom. Podľa dokumentov mali výbuch naplánovať ukrajinskí vojenskí potápači podriadení priamo vrchnému veliteľovi ukrajinskej armády.

 

Plynovody Nord Stream 1 a 2 boli vybudované na prepravu plynu z Ruska priamo do Nemecka. Podvodné výbuchy ich poškodili 26. septembra. V ich dôsledku ostali plynovody nepoužiteľné, čím Rusko prišlo o možný zdroj na zárobok miliárd dolárov z predaja plynu. Zjavná sabotáž vyvolala regionálnu núdzovú situáciu, keďže prišlo k odrezaniu pre Európu dôležitého energetického zdroja, uvádza AFP. Z poškodenia plynovodov boli obviňované viaceré krajiny vrátane Ruska, Spojených štátov a Ukrajiny, no všetky odmietli zodpovednosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies