Páchatelia kybernetického útoku získali ako "výkupné" vyše 42.000 dolárov

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 08:53 • 2 min
Páchatelia kybernetického útoku získali ako "výkupné" vyše 42.000 dolárov

LONDÝN - Tvorcovia vírusu WannaCry, ktorí 12. mája podnikli rozsiahly kybernetický útok škodlivým softvérom a zasiahli ním vyše 200.000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách, získali od svojich obetí ako "výkupné" viac ako 42.000 dolárov, informoval dnes na svojej webovej stránke časopis Time.

slovakia

left justify in out

Podľa neho zatiaľ sa uskutočnilo okolo 110 prevodov vo výške 23,5 bitcoinu. Tri účty, na ktoré hakeri žiadali poukázať výkupné, sú sledované. Zrejme z tohto dôvodu sa hakeri ešte nepokúsili o výber z neho, poznamenal Time. Vírus WannaCry zasiahol 12. mája vyše 200.000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách.

 

Škodlivý softvér zablokoval prístup k počítačovým systémom a za ich odblokovanie následne požadoval výkupné 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin. Tzv. ransomware zasiahol počítače na celom svete, pričom medzi najviac postihnutými krajinami figurovali Británia a Rusko. Šéf Európskeho policajného úradu (Europol) Rob Wainwright v uplynulých dňoch varoval pred vzrastajúcou hrozbou ďalších útokov, ku ktorým by podľa neho mohlo dôjsť už dnes ráno.

 

Pripustil tiež, že počet obetí hakerského útoku z 12. mája zrejme porastie, keď sa množstvo ľudí vráti po víkende do práce a zapne svoje počítače. Počítačoví experti varovali aj pred hrozbou možného ďalšieho útoku, ktorý by podľa nich mohol byť už nezastaviteľný, napísala spravodajská stanica BBC. Podľa šéfa britského Národného strediska pre počítačovú bezpečnosť Ciarana Martina spáchala tento hakerský útok organizovaná zločinecká skupina.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies