P. Pellegrini: M. Pompeo si vypočuje apel na zachovanie transatlantickej väzby

NETKY.SK • 11 Február 2019, 16:51 • 2 min
P. Pellegrini: M. Pompeo si vypočuje apel na zachovanie transatlantickej väzby

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) chce na utorkovom (12. 2.) stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom otvoriť viacero tém.

slovakia

left justify in out

Hovoriť s ním chce napríklad o dôležitosti zachovania transatlantických vzťahov. "Minister Pompeo si odo mňa vypočuje aj silný apel na zachovanie transatlantickej väzby, ako aj to, že prípadná obchodná vojna medzi USA a Európou neprospeje ani jednej, ani druhej strane. Ako dve najpreviazanejšie ekonomiky sme na seba odkázaní a spolu sme silnejší," povedal pre Pellegrini.

 

Momentálne sa Mike Pompeo nachádza na stretnutí v Maďarsku.

 

 

Pompeovu návštevu Bratislavy vníma ako priestor na otvorenie viacerých tém od ekonomických až po bezpečnostné. "Jasne chcem deklarovať, že je naším záujmom robiť predvídateľnú zahraničnú politiku a chceme byť aktívnym členom NATO," uviedol.

 

V súvislosti s meniacim sa bezpečnostným prostredím vznikajú podľa jeho slov nové výzvy. V tejto súvislosti tvrdí, že vláda chce ku kolektívnej bezpečnosti prispieť aj modernizovaním ozbrojených síl.

 

V ekonomickej oblasti chce premiér upozorniť na to, že základom pre živé obchodné a podnikateľské kontakty medzi Slovenskom a USA je stabilná a prosperujúca ekonomika. "Tento pozitívny ekonomický vývoj prináša novú dynamiku, keď sa z atraktívnej destinácie pre americké firmy stávame aktívnym investorom, ktorý vytvára pracovné miesta v USA," skonštatoval.

 

Tvrdí, že Slovensko sa stáva liahňou start-upov v strednej Európe, pričom prichádza s top riešeniami v globálnych inováciách. O tie je podľa jeho názoru záujem aj zo strany veľkých amerických korporácií, čo považuje za dobrú správu.

 

Pompeo sa stretne aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý ho prijme v utorok o 10.50 h v Prezidentskom paláci v Bratislave. S Pompeom bude rokovať aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

 

"Ministri nadviažu na svoje washingtonské stretnutie z novembra 2018 a prerokujú bilaterálne otázky, aktuálne bezpečnostné a zahraničnopolitické témy, ako aj priority nášho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD)," zhrnul rezort zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies