Najpamätnejšie momenty Slovenska na MS v hokeji

NETKY.SK • 22 Máj 2021, 11:45 • 2 min
Najpamätnejšie momenty Slovenska na MS v hokeji

Tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji sú v plnom prúde. Naša reprezentácia včera zvládla úvodný zápas s Bieloruskom v pomere 5:2 a odštartovala ďalšiu kapitolu na šampionátoch. Keďže je Slovensko hokejovou republikou, fanúšikovia zažili od roku 1996, keď sme sa po prvýkrát ocitli medzi svetovou elitou, množstvo nezabudnuteľných momentov. Pripomeňme si teda niektoré z nich.

slovakia

left justify in out

Nečakané striebro

 

Prvý výrazný úspech zaznamenala naša repre len štyri roky po usadení sa v A-kategórii. Na MS v Rusku v roku 2000 sme za sebou v základnej skupine nechali Fínov, Talianov a Rakúšanov. V osemfinálovej skupine sa dám darilo o poznanie menej, no hráči napokon prešli až do finále cez Spojené štáty americké a Fínsko. Fantastickú jazdu narušila finálová prehra s Čechmi, fanúšikovia však petrohradské striebro oslavovali vo veľkom. Výpravu čakali po prílete na letisko v Bratislave tisícky priaznivcov a najväčším miláčikom verejnosti sa stal Miroslav Šatan, náš najproduktívnejší hráč na turnaji.

 

 

Zlatí chlapci

 

Asi každý Slovák dnes pozná švédske mesto Göteborg, ktoré sa stalo dejiskom nášho najväčšieho úspechu v doterajšej histórii. Práve na MS v roku 2002 sa z našich hokejistov stali hviezdy prvej kategórie a hráči ako Bondra, Lašák, Višňovský, Šatan, Handzuš či Pálfy sa premenili na národných hrdinov. Výber trénera Jána Filca si vo vyraďovačke postupne poradil s Kanadou a Švédskom, vo finále sme nastúpili proti favorizovanému Rusku, ktoré sme porazili v pomere 4:3 po legendárnom góle Petra Bondru.

 

 

Do tretice  všetko dobré

 

O rok neskôr sme na šampionáte vo Fínsku patrili medzi veľkých favoritov. Domáca verejnosť očakávala ďalšiu medailu a tím sa mohol spoľahnúť na fantastickú formu Žigmunda Pálfyho. Po pohodlnej štvrťfinálovej výhre nad Švajčiarskom sme v semifinále pohoreli proti Švédsku a ocitli sme sa v zápase o tretie miesto. Chuť sme si napravili ziskom bronzových medailí a triumfom nad rivalom z Českej republiky. Dôležitá výhra nad Čechmi mala pre fanúšikov cenu zlata a hokejistov doma opäť vítali ako hrdinov.

 

 

My sme tu doma!

 

MS v roku 2011 mali byť obrodou nášho tímu, ktorý od roku 2003 nedokázal získať medailové umiestnenie. Aj napriek tomu, že sme vypadli už v osemfinálovej skupine, išlo o jeden z najdôležitejších turnajov v našej histórii, pretože sa po prvýkrát v samostatnej histórii uskutočil na Slovensku. Hralo sa v Bratislave a Košiciach a krajina sa na niekoľko týždňov ponorila do nefalšovanej hokejovej atmosféry. Víťazom „nášho“ turnaja sa stali Fíni, ktorí vo finále zdolali susedné Švédsko a získali svoj druhý titul majstrov sveta. Zabudnúť netreba ani na fakt, že náš zápas s Dánskom bol posledným v reprezentačnom drese pre Pavla Demitru, ktorý neskôr zahynul pri leteckom nešťastí.

 

 

Späť na vrchol

 

O rok neskôr hostili šampionát Fíni a Švédi. Náš výber si chcel napraviť chuť po nepresvedčivých výkonoch na domácom turnaji a spoľahnúť sa mohol na brankára Jána Laca, ktorý dovtedy chytal v KHL bez väčšej pozornosti. Slovensko sa prebojovalo až do finále, pričom obzvlášť sladká bola semifinálová výhra nad Čechmi po pamätnom úniku Miroslava Šatana na 2:1. Po nezvládnutom finálovom zápase s Ruskom sme si teda domov priviezli striebro, ktoré je do dnešného dňa posledným výraznejším úspechom našej reprezentácie na MS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies