Ozbrojenci vtrhli do univerzitného areálu na východe Kene: Počet obetí stúpol na vyše 70!

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 18:57 • 2 min
Ozbrojenci vtrhli do univerzitného areálu na východe Kene: Počet obetí stúpol na vyše 70!

NAIROBI - Maskovaní ozbrojenci prepadli vo štvrtok nadránom univerzitu v severovýchodnom kenskom meste Garissa asi 200 kilometrov od hraníc so Somálskom, pričom zabili najmenej 14 ľudí.

slovakia

left justify in out

Na vyše 70 stúpol počet obetí dnešného útoku islamistov na univerzitu v meste Garissa na severovýchode Kene. Informoval o tom kenský minister vnútra Joseph Nkaissery s tým, že boje s militantmi v areáli univerzity pokračujú.
      

Nkaissery uviedol, že zranenia utrpelo 79 ľudí a štyroch predpokladaných útočníkov bezpečnostné sily zlikvidovali. Celkový počet útočníkov nie je podľa neho zatiaľ známy.
      

Minister zároveň vyhlásil nočný zákaz vychádzania v meste, ako aj v susedných okresoch, uviedla agentúra AP.
      

"Zoradili sme ľudí a prepustili moslimov," povedal hovorca aš-Šabábu pre vojenské operácie. "Vo vnútri budovy leží veľa tiel kresťanov. Mnohých kresťanov stále zadržiavame. Vo vnútri univerzity sa stále bojuje," dodal.

 

 

Militanti vzali kresťanských študentov ako rukojemníkov a boje s policajtmi podporovanými armádou trvajú už niekoľko hodín. Svedkovia uviedli, že ozbrojenci začali okamžite po príchode do areálu bez rozmyslu páliť. Väčšinu zranených zasiahli guľky z paľby, štyria sú podľa vyjadrenia lekárov v kritickom stave. Útočníkov je údajne päť.

 

 

K činu sa prihlásil somálski militanti zo skupiny aš-Šabáb. Tí v Keni pravidelne útočia a viackrát sa tak stalo už aj v Garisse. Podľa údajov svojho hovorcu pri štvrtkovom útoku rukojemníkov vytriedili a moslimov prepustili. Aš-Šabáb je zodpovedný aj za krvavé útoky na nákupné centrum v Nairobi v roku 2013, pri ktorých zahynulo 67 ľudí. Islamisti prisľúbili pomstu Keni za účasť jej vojakov na operáciách Africkej únie proti ich skupine v Somálsku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies