Bojujete s jarnou únavou? Takto s ňou zatočíte!

NETKY.SK • 27 Marec 2019, 13:24 • 2 min
Bojujete s jarnou únavou? Takto s ňou zatočíte!

BRATISLAVA - Prichádza pre mnohých obľúbené ročné obdobie, no okrem oteplenia so sebou prináša aj tzv. jarnú únavu. Ako si s ňou poradiť?

slovakia

left justify in out

Jar je obdobie, kedy sa všetko v prírode prebúdza, no paradoxne, na ľudský organizmus často dolieha únava. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR preto odporúčajú úpravu životosprávy. Tá by nám totiž mohla výrazne pomôcť. Čo teda robiť, aby sme sa cítili plní sily a energie?

 

V tomto období by sme mali dbať na zvýšený príjem vitamínov, dostatočný pitný režim a kvalitný spánok. Samozrejme, nezanedbateľnú úlohu tu zohráva aj pohyb. Kto sa nevenuje žiadnemu športu, denne by si mal dopriať aspoň polhodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu. Vhodné by tiež bolo minimalizovať, prípadne úplne vylúčiť, pitie alkoholických nápojov a pokúsiť sa eliminovať stres.

 

img

 

"Jarná únava predstavuje súhrn nepríjemných pocitov, ktoré sa objektívne prejavujú u všetkých vekových kategórií populácie. Nejde však o diagnostickú jednotku, preto sa tento pojem v medicíne oficiálne nevyskytuje," priblížila Jana Hamade z ÚVZ SR.

 

Nejde pritom o žiadnu novinku, s jarnou únavou sa stretávali už naši predkovia. Súvisela s nedostatkom prirodzeného slnečného svetla a malým množstvom výživných látok obsiahnutých v strave počas zimy, čo sa prejavovalo na celkovej malátnosti, ale aj zlej nálade.

 

img

 

Ak sa na príchod jari chcete dostatočne pripraviť, začnite už teraz s pravidelnejšou konzumáciou prirodzených vitamínov, teda tých, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine. Najdôležitejší je pre nás v tomto období vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém. A aby ste si navodili dobrú náladu, treba si nájsť nejakú záľubu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies