Turecko ohlásilo ofenzívu na severe Sýrie. USA varujú Erdogana, aby to nerobil

NETKY.SK • 1 Jún 2022, 21:32 • 2 min
Turecko ohlásilo ofenzívu na severe Sýrie. USA varujú Erdogana, aby to nerobil

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu varoval Turecko pred spustením vojenskej ofenzívy v Sýrii, ktorou by ohrozilo bezpečnosť v regióne.

slovakia

left justify in out

Blinken to uviedol v reakcii na vyhlásenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v stredu avizoval, že Ankara čoskoro spustí novú ofenzívu v dvoch regiónoch na severe Sýrie na zaistenie bezpečnosti svojich južných hraníc.

 

img

 

„Máme obavy, že akákoľvek nová ofenzíva by podkopala regionálnu stabilitu a nepriateľom by poskytla príležitosti na využitie nestability,“ povedal Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

 

Americký minister zahraničných vecí vyzval Turecko, aby dodržiavalo súčasné línie prímeria stanovené v roku 2019.

 

Prečítajte si tiež: Lavrov: Rusko a Čína majú v úmysle vybudovať nezávislú finančnú infraštruktúru

 

Turecko od roku 2016 uskutočnilo tri veľké vpády do severnej Sýrie, pričom prevzalo kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami v sýrskom pohraničí. Zdôvodnilo to potrebou eliminácie hrozby, ktorú pre jeho bezpečnosť predstavujú milície sýrskych Kurdov, ktoré sú známe pod názvom Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).

 

img

 

Ankara považuje YPG za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, USA a EÚ zaradili na zoznam teroristických skupín. YPG zohrali dôležitú úlohu pri porážke džihádistov z tzv. Islamského štátu (IS), proti ktorým bojovali ako spojenci USA.

 

Blinken ďalej uviedol, že USA so svojimi partnermi v Sýrii pokračujú v boji proti IS a nechcú, aby ich vynaložené úsilie na zatlačenie džihádistov z IS niečo ohrozilo.

 

Možno vás zaujme: Putin sa chce spojiť s Tureckom. Aký má zámer?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies