Ozbrojenci v Macedónsku zajali policajtov pri hranici s Kosovom

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 15:25 • 2 min
Ozbrojenci v Macedónsku zajali policajtov pri hranici s Kosovom

SKOPJE - Asi 40 ozbrojených mužov v uniformách bývalej partizánskej armády kosovských Albáncov prepadlo v noci z pondelka na utorok policajnú stanicu na severe Macedónska pri hranici s Kosovom a za rukojemníkov vzalo niekoľko policajtov.

slovakia

left justify in out

Ozbrojenci sa prihlásili k partizánskej organizácii Kosovská oslobodzovacia armáda (KLA), uviedlo macedónske ministerstvo vnútra. Svojim zajatcom údajne povedali po albánsky: "Budeme mať albánsky štát."

 

Incident je pripomienkou vzbury v roku 2001, kedy macedónske bezpečnostné zložky bojovali s albánskymi povstalcami požadujúcimi väčšie práva pre svoju minoritu. Konflikt ešte v tom roku ukončila mierová dohoda, na základe ktorej dostala albánska menšina, odhadovaná na asi 30 percent z populácie dvojmiliónového Macedónska, v krajine väčšie kompetencie.

 

Macedónsko sa usiluje o členstvo v NATO aj Európskej únií, proces integrácie však blokuje spor so susedným Gréckom, ktoré žiada, aby krajina zmenila svoj názov, pretože je totožný so severogréckou provinciou Macedónsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies