Ovplyvní koronakríza termín spustenia zálohovania PET fliaš?

NETKY.SK • 25 Máj 2020, 13:56 • 2 min
Ovplyvní koronakríza termín spustenia zálohovania PET fliaš?

Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Kedy začne zálohovanie fliaš?

"Predpokladalo sa, že zákon sa dlhodobejšie nebude môcť uplatňovať. Keďže je koronakríza pred záverom, tak sa krízové riešenie môže zrušiť," vysvetlil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Minister chce legislatívnou zmenou zdokonaliť fungovanie zálohovania.

 

Základom je motivovať ľudí

"Niektorým odborníkom sa zdá zálohovanie prinízke, chceme predsa dosiahnuť, aby sa občanom oplatilo vyhradiť si priestor na ukladanie PET fliaš a aby boli motivovaní ich odnášať do obchodov alebo automatov," približuje.

Budajovi sa nepáči, že jeho predchodca László Sólymos (Most-Híd) vyšiel pri zálohovaní v ústrety výrobcom jednorazových obalov. Mechanizmus je podľa neho diskutabilný. Je nastavený tak, že čím menej obalov správca vyzbiera, tým viac mu zostane financií.

 

img

Slovensko zaostáva v meire recyklácie plastov

 

Každý by mal mať rovnaké podmienky

Za slabých v systéme zálohovania považuje šéf envirorezortu spotrebiteľov a malé obchody, za silných veľké obchody a výrobcov obalov. "Vydávame nový, zákonom vyvolaný trhový mechanizmus medzi viacerými subjektmi a je len na zručnosti našich zákonodarcov, či sa vyvážia vzťahy medzi slabými a silnými," uviedol Budaj. Dodáva, že otázky vo veci zálohovania mu adresujú majitelia malých prevádzok, ktorí nevedia, kde budú obaly skladovať. Obávajú sa aj toho, že ľudia začnú viac vyhľadávať väčšie obchodné reťazce. "Nechcem zveličovať komplikovanosť tohto systému, ale on je naozaj komplikovaný," podotkol Budaj. Pripomenul však, že zálohovanie podporuje.

 

img

 

Viac o zálohovaní fliaš sa dozviete v článku "Ako funguje zálohovanie PET fliaš v iných krajinách, a čo od toho môžeme očakávať u nás?" alebo pod hashtagom #zalohovanie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies