SNS považuje Konferenciu o budúcnosti Európy za pascu!

NETKY.SK • 7 Jún 2022, 09:05 • 2 min
SNS považuje Konferenciu o budúcnosti Európy za pascu!

BRATISLAVA - Prostredníctvom Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) mali občania členských krajín EÚ možnosť vyjadriť sa k fungovaniu Únie a navrhnúť zmeny. Jeho plénum nakoniec prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení na ich dosiahnutie v rámci deviatich širších tematických oblastí. Týmito návrhmi sa budú zaoberať Európsky parlament, vlády členských krajín i Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Mimoparlamentná SNS považuje Konferenciu o budúcnosti Európy za účelovú, vidí v nej pascu pre menšie štáty. Uviedla to pre TASR v súvislosti s hodnotením CoFoE, ktorá priniesla viaceré odporúčania od občanov aj tému revízie základných zmlúv o fungovaní Európskej únie (EÚ).

 

img

 

Podľa SNS je jediným cieľom takýchto konferencií odôvodňovanie si rušenie práva veta pri rokovaniach jednotlivých štátov. „Považujeme to za účelové konferencie, ktoré slúžia len záujmom silných štátov a je to pascou pre menšie štáty, aby bolo zrušené právo veta,“ poznamenala SNS.

 

Prečítajte si tiež: Podľa Blanára je Smer-SD jediná relevantná opozičná strana v parlamente

 

Tvrdí, že štáty Beneluxu, Nemecko a Francúzsko majú pri presadzovaní svojich záujmov problém s právom veta.

 

„Právo veta napríklad pri obmedzení dodávok ropy pre európske štáty dnes uplatňuje Maďarsko. Západne štáty robia všetko preto, aby došlo k zmene podmienok a pravidiel v rámci rokovaní Európskej komisie resp. iných inštitúcií Európskej únie. Je dôležité, aby právo veta bolo strategicky zachované najmä v oblastiach, ktoré jednotlivé štáty nedali do vienka Európskej únii," uviedla SNS.

 

img

 

Poukázala, že právo veta sa osvedčilo najmä štátom V4 pri kvótach na utečencov.

 

Možno vás zaujme: Miroslav Lajčák kritizuje EÚ: „Nechali sme sa učičíkať mylnou predstavou.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies