Mravnostná polícia sa vracia do iránskych ulíc dohliadať na pravidlá obliekania

NETKY.SK • 16 Júl 2023, 16:00 • 2 min
Mravnostná polícia sa vracia do iránskych ulíc dohliadať na pravidlá obliekania

TEHERÁN - Iránske úrady v nedeľu oznámili, že po takmer desiatich mesiacoch obnovujú hliadky mravnostnej polície. Tá bude v uliciach dohliadať na dodržiavanie pravidiel obliekania žien.

slovakia

left justify in out

Príslušníci tejto polície sa z ulíc do veľkej miery stiahli po prepuknutí masových protestov vlani v septembri. Príčinou nepokojov bola smrť 22-ročnej Kurdky, Mahsy Amíníovej, ktorú mravnostná polícia zadržala 13. septembra za údajne nesprávny spôsob nosenia pokrývky hlavy hidžáb. Mladá Kurdka o tri dni neskôr v nemocnici zomrela.

Úrady proti protestom rázne zakročili, viac než 500 demonštrantov prišlo o život a takmer 20.000 ich bolo zadržaných. Ženy v Iráne si od Islamskej revolúcie v roku 1979 musia na verejnosti zakrývať vlasy aj krk. Za porušenie nariadenia hrozia pokuty alebo väzenie až do dvoch mesiacov. V krajine však čoraz viac žien odmieta nosiť pokrývku hlavy. Mravnostná polícia bude ženy na nedodržiavanie pravidiel obliekania upozorňovať a následne zadržiavať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies