Otvorený list Prof. Ari Reicha filmovej dive Angeline Jolie

NETKY.SK • 4 November 2023, 21:15 • 2 min
Otvorený list Prof. Ari Reicha filmovej dive Angeline Jolie

Americká herečka Angelina Jolie, stále ešte príťažlivá ako sexsymbol, je v USA veľmi obľúbená. Málokto vie, že už dvadsať rokov pracuje aj pre kontroverznú UNHCR, čo je skratka pre Vysokého komisára OSN pre utečencov. Vo svojej náplni má tento špeciálny orgán OSN na starosti „ochranu utečencov, ktorým sa nedostáva ochrana vo vlastnej krajine“ a duplikuje tak Ženevský dohovor z roku 1951. Má tak monitorovať ľudské práva vo svete. Sídlo má v Ženeve a od roku 1993 má aj „styčný úrad“ v Bratislave.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kontroverzná je táto organizácia preto, že drvivú väčšinu svojej pozornosti venuje palestínskym Arabom a minimálne sa zaujíma napr. o Kurdov, ktorí sú vystavení ozbrojenému násiliu v Turecku a inde na Strednom východe, poprípade o Tibeťanov v Číne. Mimochodom, bývalý manžel Jolieovej, nemenej slávny Brad Pitt, sa už pred rokmi dostal do krížku s úradmi v Číne (ČLR) preto, že v jednom z dávnejších filmov (Sedem rokov v Tibete) viedol hlboké rozhovory s mladučkým dalajlámom. „Vyfasoval“ doživotný zákaz vstupu do Číny.

UNHCR sa však Tibeťanom nevenuje takmer vôbec, podobne ako Kurdom či iným menšinám ako afganskí utečenci pred Talibanom alebo utečencom zo Sudánu a iným Afričanom, ktorí sa dajú rátať na desiatky miliónov. V jasnom popredí záujmu tohto úradu sú jednoznačne palestínski Arabi. UNHCR pritom zamestnáva obrovský aparát pracovníkov.

 

Čo je vlastne v otvorenom liste Arie Reicha Angeliny Jolieovej

Autora vyprovokovala slávna herečka a „humanitárna pracovníčka“ svojím prístupom k pogromu na Židov 7. októbra 2023, pri ktorých teroristi z Hamasu stihli zabiť vyše. 1. 400 Židov aj nežidov a okolo 250 z nich doslovne uniesli do iránskej exklávy – Pásma Gazy. Akciu útočníkov, ktorí pripomínali skôr tatárske hordy v Európe v 13. storočí (zabíjanie, znásilňovanie, mrzačenie, usekávanie hláv) síce milá Angelina povinne odsúdila, ale k Hamasu a Palestínskemu islamskému džihádu ostáva veľmi zdržanlivá a neodsúdila uistenie oboch týchto organizácií, že to, čo urobili, vykonali radi a spravia tak opäť, keď k tomu dostanú príležitosť. Nekomentovala ani to, že zo zhruba 3.000 útočníkov tá polovica, ktorá nájazd na Izrael prežila (teda asi 1.500) sa stali v časti arabského sveta „mučeníci“ hodní nasledovania.

Arie Reich venoval pozornosť skôr neslýchanému pokrytectvu herečky, ktorá masakru v južnom Izraeli považuje za odsúdeniahodnú a tým pádom uzavretú. Má sa teraz „rokovať“. Neodsúdila ani skutočnosť, že Izrael sa spoliehal na „prímerie“ uzavreté predtým s Hamasom a nechal hranicu slabo chránenú.

Zabíjanie detí je neprípustné, tvrdí Angelina Jolie

Arie Reich argumentuje v tom zmysle (reprodukujem), že nepozná nikoho, kto by zabíjanie detí alebo nevinných civilistov schvaľoval, ale nepozná ani nikoho príčetného, kto deti používa ako ľudské štíty. Ak má pravdu gazanská propaganda – jej Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom – 40% obetí izraelskej odvety (a jednoznačne odstrašujúcej prevencie) tvoria deti.
 

Týchto nevinných majú podla Reicha na svedomí vodcovia v Gaze, ktorí sa skryli v podzemných tuneloch. Keby chcel Izrael vyhladiť celé obyvateľstvo Pásma Gazy (asi 2, 2 milióna), stačilo by mu na to 24 hodín. Ak Jolieová odmieta nevinné obete z radov palestínskych Arabov a obviňuje z toho Izrael, mala by byť dôsledná a odsúdiť civilné obete po anglo-americkom alebo ruskom bombardovaní nepriateľských cieľov počas 2. svetovej vojny. Nemeckí nacisti a japonskí militaristi zaútočili ako prví a vina za civilné obete pri útokoch spojencov padajú na ich hlavu. Obetovali ich, oni sú vrahovia vlastných ľudí.

 
Ak má Angelina Jolie skutočný záujem o mier a o dodržiavaní ľudských práv, potom by mala podporiť odvetu Izraelčanov a obviniť „tunelové“ vedenie islamistov z genocídy vlastného obyvateľstva.

 
Arie Reich v liste nespomína slávny a zdokumentovaný výrok bývalej izraelskej premiérky Goldy Meierovej na adresu palestínskych vodcov: „Možno vám niekedy odpustíme, že ste zabíjali naše deti. Ale nikdy vám neodpustíme, že ste nás nútili zabíjať tie vaše“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: People
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies