Je schopný lietať, no svoju korisť loví veľmi netradičným spôsobom

NETKY.SK • 11 Február 2019, 16:19 • 2 min
Je schopný lietať, no svoju korisť loví veľmi netradičným spôsobom

BRATISLAVA – Príroda nás svojou rozmanitosťou neprestane prekvapovať asi už nikdy. Vedci a bádatelia z celého sveta prichádzajú už takmer každý deň s tým, že objavili nejaký nový druh zo živočíšnej či rastlinnej ríše. Niekedy sa dokonca objaví aj niečo, čo sa vymyká prirodzenosti svojho druhu.

slovakia

left justify in out

Na svete žije len jediný druh spomedzi vtákov, ktorý je schopný udupať svoju korisť na smrť. Je to jednoducho záhada, pretože aj keď je tento druh schopný lietať, tak neloví podobne ako ostatné druhy. Sú dni, keď kvôli potrave prejde na svojich nohách aj viac ako 20 kilometrov. Nohy má podobne ako orol prispôsobené tak, aby uniesli celú váhu jeho tela. Takáto stavba dravca je osudnou pre mnoho malých zvierat savany. Rodové meno tohto nezvyčajného lietajúceho dravca je SAGITTARIUS SERPENTARIUS, čo v preklade znamená hadožrút nohatý. Svoje meno získal od vedcov celkom oprávnene.

 

 

Pevné nohy s hrubou kožou a pazúrmi ochraňujú dravca pred hadím uhryznutím a krídlami sú dokonca schopné tieto dravce hady a menšie jašterice aj odraziť. Mláďatá častokrát čakajú v hniezdach, pokiaľ sa nevráti matka s potravou. Tá je schopná stráviť hodiny pozorovaním svojej koristi a až potom sa ju snaží udupať.

 

Video obsahuje zvukovú stopu.

 

Domov sa nevráti, pokým nenájde dostatok potravy pre seba aj pre svoje deti. Život v divočine je však ťažký  a preto sa častokrát stáva, že sa matka domov jednoducho nevráti a mláďatá v takomto prípade uhynú.

 

 

No nemusíte mať obavy, tieto vtáky majú v divočine medzi dravcami špeciálne miesto. Podľa štatistík je dokázané, že z jedného hniezda sa dospelosti dožije vždy viac ako jeden jedinec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona