Urobili tak pod nátlakom? Zahalené afganské ženy na univerzite manifestovali za podporu Talibanu

NETKY.SK • 11 September 2021, 15:20 • 2 min
Urobili tak pod nátlakom? Zahalené afganské ženy na univerzite manifestovali za podporu Talibanu

KÁBUL - Rečníčky otvorene kritizovali ženy, ktoré v uplynulých dňoch demonštrovali proti fundamentalistickému hnutiu.

slovakia

left justify in out

Afganské ženy so zahalenými tvárami sedeli v sobotu v radoch v prednáškovej sále kábulskej univerzity a sľubovali, že budú verne dodržiavať prísnu politiku hnutia Taliban ohľadne oddeleného fungovania pohlaví. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

 

Približne 300 žien v sále bolo zahalených od hlavy po päty, ako to vyžaduje nová prísna politika týkajúca sa obliekania na školách. Ženy mávali vlajkami Talibanu a rečníčky ostro kritizovali Západ a vyjadrili podporu politike islamistov.

 

Malá skupina žien bola oblečená v burkách, ktoré majú iba malý sieťovaný otvor a len cezeň sa dá pozerať, ale väčšina sedela oblečená v čiernych nikáboch zahaľujúcich tvár okrem očí. Mnohé mali aj čierne rukavice.

 

Práva žien v Afganistane sa za vlády radikálneho hnutia Taliban v rokoch 1996-2001 výrazne obmedzili a zhoršili, ale od svojho návratu k moci v polovici augusta Taliban vyhlasuje, že zavedie menej extrémny režim.

 

 

Tentoraz budú môcť ženy navštevovať univerzitu, pričom vyučovanie bude rozdelené podľa pohlaví alebo aspoň oddelené závesom, oznámil úrad Talibanu pre vzdelávanie. Študentky musia mať na sebe abáju, čo je druh vrchného odevu zahaľujúci celé telo, a tiež nikáb.

 

Ženy, ktoré boli podľa organizátorov študentky, počúvali v sobotu na Pedagogickej univerzite Šahída Rabbáního v Kábule sériu príhovorov. Pódium lemovali veľké vlajky Talibanu a rečníčky kritizovali ženy, ktoré v posledných dňoch protestovali po celom Afganistane proti vláde hnutia.

 

Niektoré ženy v sále držali na rukách bábätká, ktoré sa občas počas príhovorov rozplakali. Iné prítomné boli ešte len malé dievčatá, evidentne na univerzite neštudujú.

 

Prečítajte si tiež: Taliban zakázal organizovanie protestov. Hrozí tvrdými trestami!

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies