Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
19. okt. 2019Kristián
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
19.09.2019 09:38 Relax
Otravu hubami môže zapríčiniť aj nesprávne skladovanie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.09.2019 09:38 Relax

Otravu hubami môže zapríčiniť aj nesprávne skladovanie



BRATISLAVA – Aj nesprávne skladovanie húb môže spôsobiť otravu ľudského organizmu. Upozorňujú na to odborníci.


Podľa štatistík je na Slovensku hospitalizovaných každý rok okolo 100 až 120 pacientov s otravou hubami, pričom u troch až štyroch je otrava zároveň aj príčinou úmrtia.

 

"Otráviť sa môžeme napríklad starými a nahnitými hubami, ktoré boli napadnuté nižšími cudzopasnými hubami. Riziko predstavuje aj nesprávne skladovanie húb," povedal lekár Volodymyr Kizyma.

 

Ako priblížil, otrava hubami sa prejavuje najmä bolesťou brucha, nevoľnosťou, pocitom na vracanie až vracaním, hnačkami, kŕčmi, malátnosťou alebo potením.

 

V rámci prvej pomoci je podľa jeho slov dôležité vyvolať vracanie, zaistiť zvyšky jedla alebo vývratkov na analýzu a zariadiť prevoz do nemocnice.

 

"Pri podozrení na otravu hubami je potrebné zaistiť všetok dostupný materiál, ako napríklad odrezky z húb, obsah žalúdka, vývratky, stolicu, aby sa z týchto vzoriek dal určiť pôvodca otravy," doplnil.

 

 

Lekár zdôraznil, že najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi po 12 a viac hodinách po požití húb. Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená. Podľa odborníka spôsobí otravu, ktorá má nielen vysokú, ale aj závažnú mortalitu. 

 

Ako dodal, hoci sa od 80. rokov minulého storočia vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 percent, prípady otravy touto hubou sa vyskytujú aj naďalej.

 

V slovenských lesoch rastie približne 6000 druhov húb, pričom jedlých a chuťovo výborných je ich približne len 150. Ľudia si najčastejšie mýlia jedovatú muchotrávku zelenú s bedľami či šampiňónmi.

 

Medzi ďalšie jedovaté druhy muchotrávok patria aj muchotrávka končistá, muchotrávka biela, muchotrávka tigrovaná a muchotrávka kráľovská.



reklama


Zdroj: TASR/netky BL

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok