Rezort dopravy predstavil záchranný balíček pre podnikateľov v cestovnom ruchu a gastre. Žiadatelia môžu získať až 200 tisíc eur

NETKY.SK • 15 December 2020, 18:19 • 2 min
Rezort dopravy predstavil záchranný balíček pre podnikateľov v cestovnom ruchu a gastre. Žiadatelia môžu získať až 200 tisíc eur

BRATISLAVA - Štátna pomoc pre domáci cestovný ruch v celkovej hodnote 100 miliónov eur je pre subjekty pôsobiace v tomto sektore už pripravená.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková s tým, že od dnešnej polnoci je na portáli Slovensko.sk sprístupnený formulár, cez ktorý môžu oprávnení žiadatelia požiadať o peniaze zo schémy pomoci

 

Treba však splniť viaceré podmienky

Na vyjadrenie sa k žiadosti má rezort dopravy 30 dní. Peniaze zo 100-miliónového balíka pomoci chce ministerstvo dopravy posielať ešte pred koncom tohto roka. Finančnú injekciu od štátu získa každý, kto spĺňa stanovené podmienky a má uhradené záväzky v sociálnej, zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade ku koncu roku 2019.

 

img


"Reštart cestovného ruchu bude veľmi bolestivý a dho trvajúci. Som rada, že schému pomoci schválili všetky zainteresované inštitúcie. My sme robili všetko preto, aby sme ju v čo najkratšom možnom termíne v súlade so zákonmi a pravidlami Európskej únie spustili. V prvom kole výzvy môžu prevádzky žiadať o kompenzácie výpadku príjmov od 1. apríla 2020 do 31. októbra 2020 s ohľadom na dostupnosť a overiteľnosť účtovných údajov, z ktorých musí žiadosť vychádzať," vysvetlila Katarína Bruncková.

 

Prečítajte si viac: Poslanci schválili rozšírenie dotácií na nájomné. Kto sa môže o peniaze uchádzať?

 

Dotácie pre tých, ktorým klesli tržby o 40%
Schéma pomoci z dielne rezortu dopravy počíta s pomocou až do konca roku 2021. Ďalšiu výzvu na kompenzáciu výpadku tržieb za mesiace november, december 2020 a január 2021 predpokladá štátna tajomníčka Katarína Bruncková vo februári 2021.

 

Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Vyhodnocovať sa bude každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty.

 

img


Oprávnenými žiadateľmi sú prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister dopravy hľadá možnosti ako spustiť lyžiarsku sezónu na Slovensku, verdikt budeme poznať už čoskoro

 

Žiadateľom však nahradia iba 10% príjmov

Rezort dopravy sa snažil formulár čo najviac zjednodušiť. Pre žiadateľov pripravilo dva návody - jeden textový, jeden videonávod, v ktorých ešte pred vypĺňaním informuje, čo všetko si majú pripraviť.

 

Na predstavenie pomoci pre cestovný ruch reagovali zástupcovia iniciatívy Zachráňme gastro! „Tešíme sa, že výzva na aspoň čiastočné riešenie tragickej situácie aj v gastrobiznise je konečne po dvoch mesiacoch od jej avíza vypísaná. Ešte dnes upozorníme našich podporovateľov, aby sa do nej zapojili," uviedol za Iniciatívu Ján Laš.

 

img

 

"Ak peniaze prídu rýchlo, a zároveň budú administratíva a podpora ministerstva dokonalé, je to veľká pomoc najmä pre tých najmenších a najpostihnutejších gastropodnikateľov," myslí si iniciatíva, ktorá však zároveň upozorňuje na niekoľko nedostatkov.

 

Ide napríklad o skutočnosť, že výzva na pomoc je limitovaná sumou 200-tisíc eur na žiadateľa a maximálna podpora je 10 percent tržieb, aj to iba v mesiacoch so 100-percentne zatvorenou prevádzkou.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR Celoplošné opatrenia značne poškodia firmy, niektoré pravdepodobne zaniknú, tvrdí Oravec

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies