Oteplenie, vietor a zrážky vystupňovali lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 17 Február 2013, 19:27 • 2 min
Oteplenie, vietor a zrážky vystupňovali lavínové nebezpečenstvo

Oteplenie, vietor a zrážky zvýšili lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice vo všetkých slovenských pohoriach. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Mnohé severné, severovýchodné a východné strmé svahy majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. Uvoľnenie lavín hrozí už pri jej malom dodatočnom zaťažení, preto si pohyb vo vysokohorskom teréne vyžaduje dobrú znalosť posúdenia lokálnej situácie. Hrozia aj menšie samovoľné lavínové zosuvy.

Dnes ráno v Tatrách snežilo, vo Fatrách bolo zamračené a hmlisto. Teplota vzduchu sa pri výraznom oteplení pohybovala od -6 do +2 stupňov Celzia. Fúkal pomerne silný severozápadný vietor rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch najmä v Tatrách až do 75 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo do 15 cm snehu.

Zvýšenú opatrnosť si vyžaduje aj stále veľmi nerovnomerné rozmiestnenie snehovej pokrývky. V žľaboch a terénnych nerovnostiach sa nachádzajú nestabilné snehové dosky a vankúše. Hrebene sú niekde vyfúkané až na ľadový podklad, ale na viacerých miestach sú naviate nebezpečné snehové preveje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies