Oteplenie Japonsko-Ruských vzťahov

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 17:30 • 2 min
Oteplenie Japonsko-Ruských vzťahov

MOSKVA/TOKIO - Moskva je vo všeobecnosti spokojná s vývojom rusko-japonských vzťahov, povedal ruský námestník ministra zahraničných vecí, Igor Morgulov, počas vystúpenia v Rade federácie.

slovakia

left justify in out

"Vo všeobecnosti sme spokojní s vývojom rusko-japonských vzťahov. Samozrejme, existujú určité problémy a sporné otázky, ale to je normálne," povedal Morgulov na zasadnutí poradného zboru pre podporu rusko-japonskej medziparlamentnej a medziregionálnej spolupráce. Podľa neho si je Moskva istá, že môže aj naďalej aktívne spolupracovať s Japonskom.

 

Vzťahy medzi Ruskom a Japonskom už mnoho rokov trpia kvôli nepodpísaniu mierovej zmluvy. Japonsko tvrdí, že ostrovy Kunashir, Shikotan, Etorofu a Habomai patria Japonsku s odkazom na zmluvu o bilaterálnom obchode a hraniciach z roku 1855.  V 1956, Sovietsky zväz a Japonsko podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom Moskva súhlasila zvážiť možnosť ponechať ostrovy Habomai a Shikotan Japonsku pod podmienkou uzavretia mierovej zmluvy. Sovietsky zväz dúfal, že spoločné vyhlásenie bude ukončí spor, no Japonsko považovalo dohodu len ako časť riešenia a nechce sa vzdať nároky na čestný ostrovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies