Otázniky spojené s prejavom prezidentky SR na Mníchovskej konferencii

NETKY.SK • 21 Február 2020, 14:31 • 2 min
Otázniky spojené s prejavom prezidentky SR na Mníchovskej konferencii

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová počas prejavu na panelovej diskusii v rámci tretieho dňa 56. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá prebehla v polovici februára, sa vyjadrovala vo viacerých rovinách. Zmieňovala sa tam o Slovensku ako o právnom štáte, na čo zareagovala politická strana Vlasť, ako kandidujúci subjekt v parlamentných voľbách 2020.

slovakia

left justify in out

Aký by mal byť právny štát?

V prejave prezidentka Čaputová spomenula, že "aby právny štát fungoval, potrebujeme na to silné inštitúcie či uvedomelých občanov, a naopak nebude fungovať bez zodpovedných politických lídrov, ktorí budú princípy právneho štátu brániť a presadzovať.."

 

img

 

Ochrana hodnôt

V oblasti justície predostrela, že "ak sa pri nej sústredíme na jej nesprávne chápanú nezávislosť, môže to viesť k jej vlastnej degenerácii a zneužitiu a preto treba hodnoty právneho štátu chrániť."

 

Michal Kováč ml.

Podľa strany Vlasť tu však existujú isté pochybnosti o konaní Zuzany Čaputovej počas jej pôsobenia v prezidentskom kresle. Vymenovala napríklad trestne stíhaného Michala Kováča ml. za veľvyslanca s odôvodnením, že trestné stíhanie sa napokon aj tak zastavilo. Syn prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča čelí opäť obvineniu v kauze Technopol (spoločne s Marianom K.). Spolu s Mečiarovými amnestiami parlament zrušil aj milosť Kováčovi ml., Marianovi K. ale nie.

 

img

 

Istanbulský dohovor

Ďalším prípadom by mohol byť už toľkokrát skloňovaný Istanbulský dohovor. Viac sa dozviete v našom článku Prečo už Slovensko nemôže schváliť Istanbulský dohovor? No aj napriek tejto skutočnosti sa traja najvyšší ústavní činitelia rozhodli, že jeho prijatie sa bude riešiť po voľbách, kedy bude celkom možné, že Slovensko prevezme úplne nová vláda. Súčasné názory zo strán koalície a opozície sa ohľadom prijatia tohto dohovoru líšia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies