Svätý oheň bude doručený z Izraela do Moskvy na Veľkú noc

NETKY.SK • 7 Apríl 2020, 15:8 • 2 min
Svätý oheň bude doručený z Izraela do Moskvy na Veľkú noc

TEL AVIV - Svätý oheň bude doručený do hlavných miest pravoslávnych krajín vrátane Moskvy na Veľkonočný pondelok, povedal pre RIA Novosti vedúci odboru diaspóry a svetových náboženstiev izraelského ministerstva zahraničných vecí Akiva Tor.

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že obrad zostupu Svätého ohňa sa uskutoční dňa 18. apríla, na Veľkú Sobotu (podľa východnej cirkvi) v Chráme Svätého Hrobu v Jeruzaleme. Tento rok sa ho pútnici pre šíriaci sa koronavírus nezúčastnia.

 

"Toto je rozhodnutie izraelskej vlády. Rozmýšľali sme, ako to urobiť. Zvyčajne je to obrad, na ktorom sa zúčastňuje 20 – 30 tisíc ľudí z celého sveta. Tento rok sa bude konať omnoho menšia ceremónia, na ktorej sa zúčastní asi desať ľudí: predstavitelia cirkvi Svätého hrobu, pravoslávnych cirkví, arménskej cirkvi, koptov a sýrskej pravoslávnej cirkvi. V chráme tiež budú prítomní aj fotografi a kameramani, ktorí budú vysielať zostup Svätého ohňa do celého kresťanského sveta", uviedol Akiva Tor.

 

Chrám Svätého hrobu v Jeruzaleme je pre karanténu uzatvorený, podobne ako iné cirkvi vo Svätej zemi, kvôli šíreniu koronavírusovej infekcie. Po slávnostnom ceremoniáli zostupu Svätého ohňa, predstavitelia gréckej pravoslávnej cirkvi doručia Oheň ku Jaffskej bráne v Jeruzaleme, kde bude odovzdaný diplomatickým delegáciám, a to aj z Ruska.

 

Podľa Thora, niektoré pravoslávne krajiny pošlú lietadlá, aby priniesli Oheň domov.

 

"Lietadla budú môcť pristávať na letisku Ben Gurion za týmto účelom, ale ľudia nachádzajúce sa na palube nebudú môcť vyjsť von. Otvoria dvere, dostanú Svätý oheň a dopravia ho do svojej vlasti", uviedol vedúci odboru diaspóry a svetových náboženstiev Akiva Tor.

 

Svätý oheň symbolizuje zázračné svetlo Kristovho zmŕtvychvstania. Zázračne sa objavuje v Kuvuklii (kaplnke nad Svätým hrobom) prostredníctvom modlitieb pravoslávneho patriarcha, duchovenstva a tisícov pútnikov. Zázrak, ktorý sa každoročne koná v predvečer pravoslávnej Veľkej noci. Tento rok Veľká sobota (deň pred Veľkou nocou) pripadne pre východné cirkvi na 18. apríla.

 

Zdroj: ria.ru/20200407/1569687418.html

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona