Libanonské médiá označili príčinu obrovskej explózie v Bejrúte

NETKY.SK • 5 August 2020, 13:44 • 2 min
Libanonské médiá označili príčinu obrovskej explózie v Bejrúte

BEJRÚT - Libanonské médiá informovali, že dusičnan amónny, ktorý explodoval v Bejrúte, bol konfiškovaný z lode zvanej Rhosus. Loď plávala pod vlajkou Moldavska a jej majiteľom bol Rus.

slovakia

left justify in out

Výbuch dusičnanu amónneho

Gigantská explózia v prístave v Bejrúte bola spôsobená výbuchom 2 750 ton dusičnanu amónneho. Ten bol konfiškovaný z nákladnej lode Rhosus v roku 2014. Libanonský televízny kanál LBCI to oznámil s odkazom na výsledky zasadnutia Najvyššej obrannej rady.

 

Podľa predbežných údajov k výbuchu došlo v dôsledku zvárania а úletu iskier, z ktorých došlo k požiaru na žabky uložené v 12. sklade prístavu v Bejrúte. V dôsledku požiaru došlo k výbuchu dusičnanu amónneho.

 

 

Majiteľom lode bol rusky obchodník z Cypru

Loď Rhosus prepravovala dusičnan amónny z gruzínskeho mesta Batumi do Mozambiku. V roku 2013 sa loď kvôli technickým problémom zastavila v Bejrúte. Po prehliadke nákladu inšpekcia opustila loď v prístave a zabrala nebezpečný náklad na zneškodnenie.

 

Dusičnan amónny zhabaný z Rhosusu bol uložený v sklade v prístave od roku 2014. Inšpekcia nedávno zistila, že do skladu je možné vstúpiť cez medzeru. Pomocou zvárania ju pokúšali eliminovať.

 

 

Majiteľom lode Rhosus bol ruský podnikateľ žijúci na Cypre, ktorého meno je Igor Grečuškin. Uviedli to námorníci, ktorí pracovali na lodi. Podľa nich majiteľ vyhlásil, že zbankrotoval a "skutočne opustil loď'. Právnici veriteľov dostali tri zatykače za loď Rhosus, ktorá plávala pod moldavskou vlajkou.

Pred explóziou sa loď nachádzala v prístave v Bejrúte.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona