OSN vyzvala vládu v Iraku, aby zastavila nútené vysťahovávanie ľudí z Mósulu

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 16:00 • 2 min
OSN vyzvala vládu v Iraku, aby zastavila nútené vysťahovávanie ľudí z Mósulu

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov vyzvala dnes irackú vládu, aby zasiahla a zastavila nútené vysťahovávanie ľudí podozrivých z kontaktov s Islamským štátom (IS) z mesta Mósul a ďalších oblastí.

slovakia

left justify in out

Iracké vládne sily dnes zaútočili na posledné útočisko Islamského štátu v mósulskom historickom Starom meste, teda deň po tom, čo bol oficiálne vyhlásený koniec samozvaného kalifátu militantov a bola tiež dobytá historická mešita, ktorá symbolizovala ich moc.

 

Stovky rodín dostali výhražné listy s určeným konečným termínom odchodu z mesta, čo je vlastne "akt pomsty", uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville.

"Vyzývame irackú vládu, aby podnikla kroky na zastavenie tohto hroziaceho vyháňania ľudí či akýkoľvek iný hromadný trest a aby posilnila štátny justičný systém tak, že bude schopný priviesť páchateľov pred spravodlivosť," vyhlásil Colville na tlačovom brífingu vo švajčiarskej Ženeve.

Žiadnu trestnú zodpovednosť jedného člena rodiny nemožno prenášať na ďalšieho nevinného človeka, vysvetlil Colville.

 

Takzvané "nočné listy" boli doručované domov alebo roznášané po mestských štvrtiach, okrem iného v mestách Širkát v provincii Saláhuddín (severne od Bagdadu), Hít (východne od metropoly), Kajjára (južne od Mósulu) i v samotnom Mósule.

 

"Tieto listy varujú ľudí, aby odišli do určitého dátumu, inak budú nútene vysťahovaní. Mnohé tieto vyhrážky sú dôsledkom kmeňových dohôd, ktoré otvorene stanovujú, že rodiny pridružených členov Islamského štátu budú z oblasti vylúčené," dodal hovorca.

Nútené vysťahovanie znamená stratu bývania a prístupu k potravinám, vzdelávaniu a zdravotným službám, upozornil Colville.

2 jam gon

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies