OSN vidí šancu na lokálne prímeria a politické rozhovory v Sýrii či v Jemene

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:23 • 2 min
OSN vidí šancu na lokálne prímeria a politické rozhovory v Sýrii či v Jemene

ŽENEVA - Najmenej tri či štyri oblasti v Sýrii sú podľa OSN zrelé na vyhlásenie lokálnych prímerí. Svetová organizácia dúfa, že najnovšie vyostrenie bojov vo vojne možno prinesie šancu na politické rozhovory. Vyhlásil to dnes zástupca generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson.

slovakia

left justify in out

Vyjadril tiež nádej, že mierové rozhovory podporované OSN a zamerané na ukončenie konfliktu v Jemene by sa mohli začať koncom októbra. "Nemyslím si, že odstup medzi stranami (konfliktu v Sýrii) je neprekonateľný," povedal podľa agentúry Reuters Eliasson na tlačovej konferencii v Ženeve po rokovaniach v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch (SAE) a Iráne.


"Ak bude teraz existovať politická vôľa, podľa môjho názoru by sme paradoxne mohli niektoré riziká súčasného vyostrovania vojny využiť ako dobrý dôvod na vytvorenie dobrého, spoľahlivého smerovania v politickej oblasti," dodal Eliasson o situácii v Sýrii. Eliasson na tlačovej konferencii takisto vyjadril nádej, že rozhovory o ukončení bojov v Jemene by sa mohli začať koncom októbra - a vyzval šiitských povstaleckých bojovníkov z hnutia húsíov a exilovú jemenskú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, aby sa na rozhovoroch zúčastnili bez kladenia podmienok.


"Predtým sme boli sklamaní: ženevské rozhovory sa začali, ale veľa z nich nevzišlo," dodal zástupca generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Eliasson poznamenal, že overovací mechanizmus OSN na kontrolu komerčných lodí smerujúcich do Jemenu sa už uplatňuje v praxi. V tejto súvislosti doplnil, že OSN vedie rokovania zamerané na ukončenie blokády Jemenu, vedenej Saudskou Arábiou, a na otvorenie ďalších prístavov v Jemene, aby sa umožnil vstup plavidlám so zásobami paliva a ďalších potrieb.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies