Vyhral slovenský šampionát na 50 km. Túži pretekať na OH v Tokiu spolu s Matejom Tóthom

NETKY.SK • 9 December 2020, 15:14 • 2 min
Vyhral slovenský šampionát na 50 km. Túži pretekať na OH v Tokiu spolu s Matejom Tóthom

Rozhovor nám poskytol chodec Michal Morvay, ktorý je na dobrej ceste k tomu, aby sa po boku Mateja Tótha objavil na olympijských hrách v krajine gejší a samurajov.

slovakia

left justify in out

Vyhrali ste majstrovstvá Slovenska na 50-tisíc metrov, a to s dosiahnutým časom 4:00;54 h. Aký bol prvý moment, keď ste sa dozvedeli, že ste to zvládli s takýmto dobrým výkonom?

Preteky sa mali konať 5. 12. v Taliansku v Ostii, kde sme mali mať 50 km a aj Majstrovstvá Slovenska. Pripravovali sme sa od 28. 11. na Sardínii, kde sme sa snažili pripraviť na podobné podnebné podmienky asi 15 stupňov.

 

 

Ako to išlo?

Všetko išlo skvele, až kým neprišla 3 týždne pred pretekmi informácia o zrušení pretekov, čo bolo veľmi náročné na psychiku, keďže sa to stalo aj na jar. Slovenskému atletickému zväzu sa narýchlo podarilo zorganizovať preteky, ktoré som si na začiatku nevedel predstaviť (atletický štadión 125 kôl). Snažili sme sa čo najskôr dostať na Slovensko a pripraviť sa psychicky na zimu, zmenu povrchu a psychicky.

 

No nakoniec spokojnosť.

Z celkovým časom som nakoniec spokojný, aj keď škoda, že bol silný vietor, inak by to bolo pod 4 hodiny. Dôležité bolo vyhrať MSR s dobrým časom, čo sa napriek všetkému podarilo. Dokonca som utvoril dva historické rekordy na 25000 m a 35000 m, z čoho sa veľmi teším.

 

 

Snívate o tom, že s Matejom Tóthom budete štartovať na japonskej olympiáde v Tokiu na 50 km?

Všetko robím preto, aby sa môj sen stal skutočným a po týchto pretekoch to vyzerá oveľa reálnejšie. Po bakalárskom štúdiu som školu prerušil a venujem sa športu na 120 %.

 

V súčasnosti sa nachádzate na postupovom rebríčku na OH. Čo ešte musíte urobiť preto, aby to vyšlo?

Myslím si, že pokiaľ zájdem ešte jednu kvalitnú päťdesiatku, môžem sa tešiť, že sa s Maťom postavím na štart.

 

Ako to vyzerá s opatreniami v súvislosti s COVID-19? Je možné, že na jar nebude možné potvrdiť tento výkon? Čo sa v tom prípade bude diať?

Na jar 2020 sme sa pripravovali 4 mesiace a po zrušení všetkých pretekov v celej Európe som to psychicky znášal zle. Od leta spolupracujem s Andym Winsonom, mentálnym koučom, s ktorým makáme v príprave napríklad aj na tom, ako sa vyrovnať s podobnými situáciami čo najrýchlejšie.

 

 

Ale niečo podobné sa vám vlastne už stalo.

V podstate 3 týždne dozadu sa stalo niečo podobné, no naštastie to atletický zväz dokázal spraviť preteky a myslím že sme to zvládli na jednotku. Momentálne nevieme, čo bude cez Vianoce, nie to ešte na jar, no v prípade, že by sa situácia opakovala do olympijských hier, tak by sa niekde preteky určite zorganizovali. Pokiaľ nie, tak v postupovom rebríčku som, takže účasť by bola istá.

 

Pokračovanie nabudúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies