OSN: Pan Ki-mun ocenil rozhodnutie Saudskej Arábie udeliť ženám volebné právo

NETKY.SK • 30 September 2011, 17:30 • 2 min
OSN: Pan Ki-mun ocenil rozhodnutie Saudskej Arábie udeliť ženám volebné právo

OSN: Pan Ki-mun ocenil rozhodnutie Saudskej Arábie udeliť ženám volebné právo

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok ocenil ako "dôležitý krok" oznámenie Saudskej Arábie, že v nastávajúcich voľbách budú môcť voliť a byť volené aj ženy.
      Šéf OSN sa zriedkavo vyjadruje k zákonom jednotlivých krajín, práva žien však stanovil za dôležitú tému svojho pôsobenia v úrade.
      "Generálny tajomník je presvedčený, že toto (oznámenie) je dôležitý krok pri realizácii základných občianskych a politických práv žien v Saudskej Arábii," uvádza sa vo vyhlásení Panovej tlačovej kancelárie.
      Nedeľňajšie oznámenie saudského kráľa Abdalláha je považované za odvážnu zmenu v absolutistickej monarchii v čase, keď sa na Blízkom východe zvyšuje tlak za spoločenské a demokratizačné reformy.
      Okrem účasti na komunálnych voľbách, ktoré sú v krajine jedinými a ktoré sa vo štvrtok bez väčšieho záujmu obyvateľov konali po druhý raz, bude možné ženy vymenúvať do poradnej rady Šura. Tá hodnotí zákony, ale nemá záväzné právomoci.
      Udelenie volebného práva ženám však nebude mať veľký vplyv na spôsob riadenia krajiny. V Saudskej Arábii je volená len polovica členov mestských rád, ktoré majú okrem toho len obmedzené právomoci. Ďalšie voľby, už za účasti žien, sa uskutočnia v roku 2015.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies