Ortiz proti Thompsonovi nebude obhajovať svoj titul

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 08:39 • 2 min
Ortiz proti Thompsonovi nebude obhajovať svoj titul

WASHINGTON - Nadchádzajúci sobotný profesionálny boxerský súboj v DC Armory vo Washingtone medzi Kubáncom Luisom Ortizom a Američanom Tonym Thompsonom nebude o dočasný opasok WBA v superťažkej hmotnostnej kategórii prvého menovaného. Organizácia totiž Thompsona nepovažuje za dostatočne kvalitného protivníka. Informoval o tom zámorský server ESPN.

slovakia

left justify in out

Najstaršia súčasná verzia tohto odvetvia World Boxing Association (zal. 1921 ako National Boxing Association) sa pritom po zmene lídra odhodlala k zníženiu počtu svojich svetových šampiónov. Aktuálne môžu byť v jednej váhe až štyria. "Niektorí promotéri s tým mali problém, ale povedal som im, že to je moje konečné rozhodnutie. Musia sa tým naučiť žiť," vyhlásil prezident Gilberto Mendoza ml., ktorý na čele WBA vystriedal svojho chorľavého otca.

Hoci sa kvarteto majstrov sveta v jednej divízii vymyká normálu, dlhodobo z toho profitovala organizácia aj promotéri. Tí ľahšie predajú titulový súboj, WBA zase zinkasovala vyššie licenčné poplatky. Redukcia odštartuje welterovou, ľahkou strednou a superťažkou kategóriou. Pocty v prvých dvoch uvedených odobrali Floydovi Mayweatherovi štyri mesiace po tom, ako Američan ukončil kariéru. Tento krok vyniesol vo welterovej na prvé miesto jeho krajana Keitha Thurmana, v ľahkej strednej Kubánca Erislandyho Laru. Tých nepovýšia na hodnosť superšampióna a prednostným vyzývateľom Davidovi Avanesianovi z Ruska, resp. Nemcovi narodenému v Ekvádore Jackovi Culcayovi po novom nebude patriť regulárny opasok. WBA nariadi Thurmanovi a Larovi povinné obhajoby, po nich zostane v oboch hmotnostiach po jednom majstrovi.

Zložitejšia je situácia v superťažkej váhe, kde verzia sídliaca v Paname momentálne má až troch držiteľov titulu. Ten s prívlastkom "Super" patrí Britovi Tysonovi Furymu, regulárny Uzbekovi Ruslanovi Čagajevovi a dočasný spomenutému Ortizovi. Čagajev 5. marca narazí na Austrálčana Lucasa Browneho, úspešný z tohto duelu si následne povinne zmeria sily s Portoričanom Fresom Osquendom. Tieto zápasy utvoria jednu polovicu "pavúka". V druhej je na programe odveta medzi Furym a Ukrajincom Vladimirom Kličkom. Víťaz tohto predstavenia sa má v budúcnosti stretnúť práve s dočasným šampiónom a eliminovať túto kolónku. Na preživšieho z druhého miniturnaja vo finálnej konfrontácii čaká triumfujúci z trojice Čagajev/Browne/Osquendo.

"Ajhľa, jeden kráľ. Medzi víťazmi týchto dvoch skupín sa rozhodne o jedinom vlastníkovi opasku. WBA bude mať len jedného majstra sveta najťažšej hmotnostnej kategórie, ako každý očakáva," uzavrel prezident Gilberto Mendoza ml.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies