Arcibiskup Orosch po bitke v kostole vysvätil baziliku

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 14:57 • 2 min
Arcibiskup Orosch po bitke v kostole vysvätil baziliku

TRNAVA - Trnavský arcibiskup Ján Orosch viedol v sobotu 8. marca v Bazilike sv. Mikuláša obrad odprosenia za zneuctenie.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po incidente po omši spred týždňa, ktorá mala byť slúžená za odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka. Počas nej niektorí účastníci bohoslužby rázne vyjadrili nesúhlas s komentárom kňaza k úmyslu omše. Informoval o tom dnes hovorca arcidiecézy Dušan Kolenčík.

 


"Slovami 's kajúcim srdcom naplneným túžbou po odpustení... sa zúčastnime na tomto úkone odprosenia za zneuctenie tohto Božieho chrámu," uviedol trnavský arcibiskup v úvode omše obrad odprosenia," informoval Kolenčík. Predtým chrámom zaznelo vyhlásenie Trnavskej arcidiecézy k incidentu. Nasledovala modlitba odprosenia, po nej prešiel arcibiskup so sprievodom bazilikou, pričom žehnal priestory svätenou vodou a incenzoval kadidlom. Nasledovala omša, v homílii sa Orosch zamýšľal nad druhou bolesťou Panny Márie - útekom do Egypta. "Zdá sa, že v tomto Roku Sedembolestnej Panny Márie budeme na Slovensku nielen oslavovať výročie udalostí v Šaštíne, ale aj skutočne nasledovať duchovným a fyzickým utrpením našu nebeskú Sedembolestnú Matku", uviedol trnavský arcibiskup.

 


Incident sa stal prvého marca v bazilike po omši, ktorá mala byť odslúžená za Bezáka k jeho narodeninám. Celebrujúci kňaz úmysel omše pozmenil, namiesto "za zdravie a Božiu milosť" ju pripísal obráteniu Bezáka, "aby priznal svoj omyl a bol poslušný voči Svätému Otcovi". To vyvolalo u prítomných veriacich nevôľu, ktorá vyústila v potýčku. Pred jedným rozhnevaným mužom napokon museli kňaza chrániť sami účastníci omše.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies