Orlie mláďa opustilo hniezdo.

NETKY.SK • 19 August 2011, 14:03 • 2 min
Orlie mláďa opustilo hniezdo.

Orlie mláďa opustilo hniezdo.

slovakia

left justify in out

img

Stráženie mláďaťa orla skalného v Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy on-line prenosom sa úspešne zavŕšilo. Mláďa pred niekoľkými dňami opustilo hniezdo. Takto to v ostatných dňoch potvrdzuje kamerový systém a pozorovania hniezdnej skaly pracovníkmi rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia SR - Štátnej ochrany prírody SR, Správy CHKO Strážovské vrchy (ŠOP SR, S CHKO Strážovské vrchy). Medzi divákmi on-line prenosov boli ľudia zo Slovenska a okolitých krajín, ale aj, Austrálie či USA. Niektoré časti z videoarchívu on-line vysielania budú sprístupnené formou záznamu na internetových stránkach Správy CHKO Strážovské vrchy a ministerstva životného prostredia. Úspech projektu mimoriadne závisel od profesionality a zanietenosti zainteresovaných strán.

Iniciátormi myšlienky záchrany orla skalného na Slovensku bol Ján Korňan, riaditeľ  rezortnej organizácie ministerstva životného prostredia Správy CHKO Kysuce (ŠOP SR, S CHKO Kysuce) a Metod Macek - obaja špecialisti pre Program záchrany orla skalného na Slovensku.  Správa CHKO Kysuce dohliadala na orlie hniezdo a osadila kamerový systém. Ďalším partnerom projektu bola Správa Národného parku Veľká Fatra. Zahraničným partnerom, ktorý zároveň zabezpečil kamerový systém bola Česká republika. Malého orla a život celej orlej rodiny tak mali možnosť sledovať prostredníctvom internetovej stránky ŠOP SR,S CHKO Strážovské vrchy tisícky ľudí zo Slovenska, ale aj z Austrálie, Spojených štátov amerických či Nigérie.

 Projekt začal pred piatimi rokmi. Napriek mnohým spochybňovaniach o jeho úspechu sa ho vďaka vysokej profesionalite a kvalitnej spolupráci všetkých zainteresovaných strán - Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy v Bartošoviciach na Morave, Správa CHKO Beskydy, ZOO Ostrava, Štátna ochrana prírody SR, Alcedo - spoločnosť pre prírodu a krajinu, darí úspešne realizovať. Dôkazom je prvé zahniezdenie zachránených a vypustených orlov do prírody Dávida a Filomény, po viac ako 100 rokoch na severnej Morave a tohtoročného zahniezdenia orlice Cecilky v Strážovských vrchoch. Verím, že projekt bude pokračovať úspešne aj v budúcich rokoch,“ povedal Ján Korňan riaditeľ ŠOP SR, S CHKO Kysuce. 

Orlie mláďa vzlietlo zhruba 3 mesiace po vyliahnutí. O bezpečnosť malého dravca sa starali  predovšetkým pracovníci S CHKO Strážovské vrchy. Stráženie orlieho hniezda bolo komplikované ako po technickej tak aj po fyzickej stránke. Aj  v  nepriaznivom počasí a v období dlhotrvajúcich zrážok boli profesionálni a dobrovoľní strážcovia prírody neustále v blízkosti hniezda.  

„Veríme a sme hrdí na to, že bol významne zvýšený kredit a imidž Štátnej ochrany prírody SR a jej zriaďovateľa Ministerstva životného prostredia SR. Pri adekvátnej finančnej a materiálnej podpore sme ochotní využiť svoje know-how a v on-line prenosoch pokračovať aj v budúcnosti  pre druhy chránených živočíchov, ktoré to z hľadiska spoločenského a ekovýchovného najviac potrebujú,“ povedal riaditeľ ŠOP SR, S CHKO Karol Pepich .

Administrátorom on-line prenosu bol Martin Kostra – zoológ zo Správy CHKO Strážovské vrchy, ktorý zanietene a takmer nepretržite pracoval na  tom, aby bol projekt zrealizovaný, a aby technika plne fungovala za každého počasia.

Projekt Stráženia hniezda orla skalného v Strážovských vrchoch je realizovaný v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR 2007-2013 - Návrat orla skalného do Moravskosliezskych Beskýd ako spolupráca ŠOP SR - Správy CHKO Kysuce a Správy CHKO Strážovské vrchy a partnerov z Českej strany.

Zdroj: MŽP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies