Orbán: Začína sa nová kapitola v živote oboch štátov

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 12:32 • 2 min
Orbán: Začína sa nová kapitola v živote oboch štátov

BUDAPEŠŤ – Vzťah medzi Slovenskom a Maďarskom je podľa maďarského premiéra Viktora Orbána v súčasnosti veľmi dôverný. Výsledkom tejto dôvery je podľa neho aj dnešné spoločné rokovanie vlád oboch štátov v Budapešti a podpis memoranda o vzájomnej spolupráci medi exekutívami Slovenska a Maďarska.

slovakia

left justify in out

"Toto uznesenie som podpísal s radosťou, pretože si myslím, že to bude nová kapitola v našom spoločnom živote," vyhlásil Orbán po rokovaní so slovenským premiérom Robertom Ficom.

Fico počas rokovaní Orbána upozornil, že spoločná slovensko-maďarská hranica patrí medzi najdlhšie v EÚ, je dokonca dlhšia ako nemecko-francúzska či francúzsko-španielska. Predsedovia vlád sa zhodli na tom, že nie je prirodzené, keď občania Slovenska a Maďarska musia niekedy prejsť až 25 km, aby sa mohli dostať do susedného štátu. Predsedovia samosprávnych prihraničných krajov a ich kolegovia z Maďarska dnes preto podpísali Memorandum o podpore komplexného rozvoja verejných komunikácií prechádzajúcich cez spoločnú štátnu hranicu SR a Maďarska v plánovacom období 2014 – 2020. Cieľom je, aby boli do roku 2020 hraničné priechody medzi oboma štátmi každých päť až sedem kilometrov. "Cesty pomôžu akejkoľvek dobrej myšlienke," povedal trnavský župan Tibor Mikuš. Budovanie nových a rekonštrukcie starých hraničných priechodov by mali byť financované z eurofondov. 

Fico poznamenal, že s Orbánom hovorili nielen o témach strategického významu, ale rozprávali sa aj o témach detailnejších. Ako dodal Orbán, diskutovali spolu aj o otázkach menšín. "Skonštatovali sme, že menšinové komisie pracujú dobre a podporujeme ich v práci," doplnil. Vláda Maďarska sa podľa neho rozhodla venovať značnú sumu na rekonštrukciu dvojjazyčných škôl v Békešskej Čabe a v meste Sátoraljaújhely."Aby sme podporili kultúru slovenskej menšiny žijúcej v Maďarsku," konštatoval Orbán. 

Premiér Fico dnes okrem iného vyzdvihol, že aj napriek kríze existuje medzi Slovenskom a Maďarskom čulý hospodársky život. Vlani bol podľa jeho slov náš vývoz do Maďarska dokonca vyšší ako v roku 2011. Fico verí, že ďalšie spoločné rokovanie sa uskutoční už onedlho na území Slovenska. 

Spolu s premiérom sa dnes na rokovaniach v Budapešti zúčastnili aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Tomáš Malatinský, minister dopravy Ján Počiatek a šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies