Opravu Spišského hradu musia opäť odložiť, doplatia na to turisti i tamojší podnikatelia

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 08:44 • 2 min
Opravu Spišského hradu musia opäť odložiť, doplatia na to turisti i tamojší podnikatelia

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Slovenské národné múzeum (SNM) musí zopakovať verejné obstarávanie na zhotoviteľa rekonštrukcie Spišského hradu. S úspešným uchádzačom minuloročnej súťaže totiž nemohlo uzatvoriť zmluvu. Doplatia na to turisti aj tamojší podnikatelia.

slovakia

left justify in out

Podľa pôvodných plánov sa na Spišskom hrade malo v týchto dňoch už naplno pracovať, no nie je tomu tak. Dôvodom je, že SNM s úspešným uchádzačom poslednej súťaže nemohlo uzatvoriť zmluvu.

„Uchádzač, ktorý bol vyhodnotený ako prvý v poradí, v zákonnej lehote nepredložil podklady, ktoré mal predložiť. Z toho dôvodu SNM nemohlo a nemôže s ním uzavrieť zmluvu,“ povedal generálny riaditeľ SNM Branislav Pánis.

“Termín na poskytnutie súčinnosti bol stanovený neskoro. My sme nič neporušili. SNM vyše roka nekonalo. Neviem prečo to takto naťahovali. My sme ich vyzývali mnohokrát. Robíme pamiatky aj mimo SNM, ale s takým prístupom sme sa ešte nestretli,“ reagoval konateľ stavebnej spoločnosti Martin Suchý.

Kedy sa začne reálne opravovať horná a najvzácnejšia časť hradu, presnejšie Románsky palác z 13. storočia, je v tejto chvíli opäť otázne. Isté však je, že opakované verejné obstarávanie celý proces obnovy hradu predĺži.

„Pre urýchlenie celého procesu sme sa rozhodli, že súťaž vyhlásime iba na čiastočnú rekonštrukciu, ktorá sa bude financovať z rozpočtu ministerstva kultúry,“ uviedol Peter Kucharčík z komunikačného odboru rezortu kultúry.

 

Zlé správy nepotešili vedenie samosprávy

“Samozrejme, nevnímame to pozitívne. Chceli sme začať s obnovou už skôr,“ povedal Pánis. Zlé správy nepotešili ani vedenie samosprávy pod Spišským hradom.

“Budeme mať menej návštevníkov, menej prenocovaní v Spišskom Podhradí. Celý príjem obyvateľov v meste sa stavia najmä na rozvoji cestovného ruchu, kultúry, histórie a gastronómie,“ vysvetlil primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta.

SNM musí vyhlásiť novú súťaž. Kedy to bude, oznámia v najbližších týždňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: HikeTheWorld
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies