Britská vláda oznámi, ktoré obchodné zmluvy EÚ sa nepodarí zreplikovať včas

NETKY.SK • 13 Február 2019, 18:06 • 2 min
Britská vláda oznámi, ktoré obchodné zmluvy EÚ sa nepodarí zreplikovať včas

LONDÝN - Britská vláda v nadchádzajúcich dňoch oznámi, ktoré obchodné zmluvy Európskej únie (EÚ) nestihne zreplikovať pred odchodom z bloku 29. marca. Počas dnešného dňa to oznámil minister obchodu Liam Fox.

slovakia

left justify in out

Británia sa snaží skopírovať približne 40 zmlúv EÚ, ktoré sa týkajú obchodnej výmeny s viac ako 70 krajinami sveta. Ale doteraz sa jej podarilo schváliť len hŕstku z nich. Fox vyhlásil, že vláda vyhodnocuje, aký pokrok dosiahla pri každej z dohôd. Domnieva sa však, že nebude možné ich úplne zreplikovať, a v nasledujúcich dňoch sa chystá zverejniť technické oznámenie.

 

img

Liam Fox minister obchodu Veľkej Británie 

 

Najväčším obchodným partnerom Británie je pritom samotná EÚ. Až sedem z desiatich hlavných exportných trhov Británie tvoria krajiny Únie. A druhým najväčším exportným trhom po USA je Nemecko. Odchod Spojeného kráľovstva z európskeho bloku bez dohody by pritom viedol k zavedeniu ciel a colných kontrol na oboch stranách Lamanšského prielivu.

 

img

 

Firmy zo Spojeného kráľovstva medzitým obvinili vládu, že ich stále necháva v neistote. Britská obchodná komora (BCC) skonštatovala, že menej ako 50 dní pred termínom odchodu zostáva stále nevyriešených 20 kľúčových otázok. Vláda argumentuje, že aktuálne sústredila všetku snahu na schválenie dohody o brexite.

 

"Rozhodne si uvedomujem, že pre mnohé firmy je to obdobie neistoty a obáv. Aj preto sme takí odhodlaní zabezpečiť dohodu," povedal minister pre brexit Stephen Barclay pre BBC.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies