Opozíciu zaujíma, prečo chce Čaplovič zásadne meniť osnovy

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 12:04 • 2 min
Opozíciu zaujíma, prečo chce Čaplovič zásadne meniť osnovy

BRATISLAVA - Opoziční poslanci chcú od ministra školstva Dušana Čaploviča počuť vysvetlenie, prečo chce zásadne meniť celú školskú reformu vrátane obsahu osnov bez hĺbkového vyhodnotenia jej výsledkov. Navrhli preto zvolať mimoriadne rokovanie školského parlamentného výboru, aby sa od ministra dozvedeli, prečo chce napríklad zrušiť povinnú angličtinu.

slovakia

left justify in out

Návrh na zvolanie mimoriadne rokovania výboru na budúci utorok podporilo všetkých šesť opozičných zákonodarcov, informoval poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Podľa nich zverejnené návrhy zmien v Štátnom vzdelávacom programe pre materské školy a základné školy prvého a druhého stupňa vyvolávajú znepokojenie a množstvo otáznikov. 

"Ako je možné zrušiť povinnú angličtinu napriek sľubom ministra Čaploviča, že ju zachová a napriek tomu, že je zakotvená priamo v zákone?" pýtajú sa poslanci ministra. Nepáči sa im ani to, že minister chce obmedziť slobodu škôl a učiteľov brutálnym znížením počtu hodín, o ktorých môžu rozhodovať samotné školy. "Už dnes majú slovenské školy menej slobody ako je priemer vyspelých krajín, a toto nízke číslo sa ide znížiť o takmer 40 percent," pripomínajú poslanci. 

Zaujíma ich, prečo si minister myslí, že zvýši kvalitu vyučovania prírodných vied zvýšením počtu hodín, ak už dnes máme v tejto oblasti takmer o 50 percent väčšiu časovú dotáciu ako iné európske krajiny a na výsledkoch sa to neprejavuje. Radšej by sa podľa nich malo ísť cestou skvalitňovania ich vzdelávania. Zároveň sa ho chcú spýtať, či je prípustné zásadne meniť celú školskú reformu vrátane obsahu osnov bez hĺbkového vyhodnotenia jej výsledkov len s argumentom, že tak politicky rozhodla vláda vo svojom programe. "Čo si o tom majú myslieť práve aktívni učitelia a riaditelia, ktorí sa počas uplynulých rokov poctivo borili so zmenami a dnes táto práca vyjde navnivoč?" pýtajú sa. 

Pripomínajú, že štátny vzdelávací program neschvaľuje parlament ani vláda, ale len samotný minister, aby sa obmedzila politizácia školstva. "Dnes však samotný minister politiku do školských osnov vnáša tým, že navrhovaná zmena sa neopiera o odborné analýzy, ale o politický program Smeru," hovoria poslanci. 

Štátny pedagogický ústav predložil na verejnú diskusiu návrhy inovovaných štátnych vzdelávacích programov pre materské školy, prvý a druhý stupeň základných škôl. Podstatnou zmenou je opätovné rozloženie učiva do ročníkov. Na prvom stupni ZŠ sa má zvýšiť počet hodín pre materinský jazyk. Školy si môžu zvoliť prvý cudzí jazyk z výberu šiestich jazykov. Druhý cudzí jazyk sa stáva voliteľným. Relatívne nové zastúpenie má na prvom stupni prvouka, na ktorú nadväzuje prírodoveda a vlastiveda. Má sa zvýšiť počet hodín matematiky, informatiky, prírodovedných predmetov a pracovného vyučovania spolu s výtvarnou a hudobnou výchovou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies