Opozícia nevidí dôvod na zvyšovanie počtu policajtov, vojakov by pridala

NETKY.SK • 5 December 2015, 14:52 • 2 min
Opozícia nevidí dôvod na zvyšovanie počtu policajtov, vojakov by pridala

BRATISLAVA - Nie je dôvod, aby Slovensko v súvislosti s bezpečnostnou situáciou zvýšilo počty policajtov. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedli opoziční poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Gábor Gál (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Posilnenie bezpečnostných zložiek má byť ďalším opatrením Slovenska dopĺňajúcim zmeny v protiteroristickej legislatíve. „Čo sa týka policajtov, máme ich trikrát viac ako vo Fínsku,“ konštatoval Galko s tým, že ďalšie zvyšovanie nie je potrebné.

 

Podľa Gála stačí zvýšiť efektivitu práce týchto zložiek. „Mali by sme vidieť efektivitu. Pravdou je, že sme malý štát a počet policajtov je veľký,“ uviedol poslanec NR SR. Tiež by z jeho pohľadu bolo treba znížiť mieru korupcie, ktorá je vysoká, aby teroristi policajtov jednoducho nemohli podplatiť.

 

Navrhované posilnenie špeciálnych zložiek Ozbrojených síl – 5. pluku špeciálneho určenia, naopak, opoziční poslanci neodmietajú. „Môžem kritizovať ten spôsob, že to malo byť viac prekonzultované, ale samotných tých chlapov, ten pluk ako taký, ja osobne podporujem, lebo to sú ľudia, ktorí odvádzali dobrú prácu,“ povedal Galko.

 

„Ja to a priori neodmietam, potrebujeme to zanalyzovať, ako by sme potrebovali zanalyzovať aj rozšírenie kompetencií pre vojenské spravodajstvo. Len všetko ide v skrátenom legislatívnom konaní, lebo idú voľby a Smer-SD potrebuje ten strach šíriť,“ kritizoval Gál rýchlosť, akou sa zmeny zavádzajú.

 

Poslanec vládnej strany Smer-SD Róbert Madej je presvedčený, že posilnenie bezpečnostných zložiek je samozrejmá vec v danej situácii a ľudia ju očakávajú. „Zvýšenie počtu ľudí v policajnom zbore zabezpečí, že v danom okamihu na Slovensku bude radikálne viac hliadok na ulici,“ vysvetlil.

 

Pripomenul, že je neudržateľný zvýšený počet hliadok v teréne, ktoré boli nasadené po teroristických útokoch v Paríži. „Na to, aby ste udržali hliadky na ulici vo zvýšenom počte, aby ste zabezpečili bezpečnosť na verejnom priestranstve, na verejných podujatiach, potrebujete väčší počet policajtov,“ doplnil predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu.

 

Personálne a materiálne opatrenia v oblasti bezpečnostných zložiek doplnia balík protiteroristickej legislatívy, ktorý na mimoriadnom zasadnutí 27. novembra schválila vláda SR. Premiér Robert Fico oznámil, že budú posilnené Policajný zbor SR a Ozbrojené sily SR. Personálne požiadavky vzniesli i spravodajské služby.

 

Minister vnútra SR Robert Kaliňák v rádiu Expres uviedol, že na Slovensku pribudne približne 2500 nových policajtov. Zvýšený počet strážcov zákona si v horizonte troch rokov vyžiada náklady 15 až 17 miliónov eur.

Posilnený má byť 5. pluk špeciálneho určenia, pre ktorý bude podľa premiéra vyčlenených v horizonte dvoch - troch rokov 60 miliónov eur. Minister obrany Martin Glváč informoval, že špeciálnym jednotkám pribudne v dvoch fázach približne 200 vojakov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies