AKTUALIZÁCIA - REPORTÁŽ: Daniel Lipšic sa nezľakol Roberta Fica a jeho podnetu na NBÚ

NETKY.SK • 7 Február 2022, 15:05 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - REPORTÁŽ: Daniel Lipšic sa nezľakol Roberta Fica a jeho podnetu na NBÚ

BRATISLAVA - Polícia začala trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Podáva tiež oficiálny podnet na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), aby sa začal zaoberať bezpečnostnou previerkou Lipšica.

slovakia

left justify in out

aktualizované 7. februára, 20:02

 

„V samotnom trestnom konaní, ktoré bolo začaté, sa konštatuje, že Daniel Lipšic nesplnil žiadnu zákonnú podmienku na to, aby mohol dostať bezpečnostnú previerku tohto typu,“ povedal Fico. NBÚ podľa neho musí konať.

 

 

Robert Fico priblížil, že polícia začala trestné stíhanie pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa vo vedúcej funkcii na ministerstve práce. Lipšicovi tam podľa jeho slov vymysleli funkciu poradcu, ku ktorej bola potrebná bezpečnostná previerka, bez čoho by ju nezískal.

 

Prečítajte si tiež: Minister Vlčan i ministerka Kolíková majú moju dôveru, uviedol premiér

 

Trestné oznámenie, ktoré predtým podal Fico, bolo nasmerované proti ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a zodpovednému zástupcovi NBÚ, ktorý Lipšicovi pridelil previerky na stupni „prísne tajné“. O bezpečnostnú previerku Lipšica požiadal Krajniak ako pre poradcu ministra. Podľa trestného oznámenia malo ísť o podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

 

img

Daniel Lipšic

 

Možno vás zaujme: Dobrá voľba chce vlastného kandidáta na šéfa BSK

 

Lipšic uviedol v stanovisku pre TASR, že k tomu nemá čo dodať. „K mojej bezpečnostnej previerke som sa vyjadril opakovane. Bola predmetom rokovania výboru na kontrolu Národného bezpečnostného úradu, ktorý jednohlasne konštatoval, že jej priebeh bol v súlade so zákonmi,“ vyhlásil. 

 

Dodal, že snaha o otváranie bezpečnostnej previerky neovplyvní postupy Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pri trestnom stíhaní vplyvných predstaviteľov verejného života za korupčné a ekonomické trestné činy. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies