Na Slovensku je už viac ako tisíc spojeneckých vojakov!

NETKY.SK • 20 Jún 2022, 06:00 • 2 min
Na Slovensku je už viac ako tisíc spojeneckých vojakov!

BRATISLAVA - Schválený mandát umožňuje pôsobenie spolu najviac 3 000 vojakov aliancie.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1 089 spojeneckých vojakov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. 

 

img

 

Zo Spojených štátov prišlo na Slovensko 354 vojakov, z Nemecka 275, Česká republika, ktorá je veliacou krajinou skupiny, vyslala zatiaľ 246 vojakov, Holandsko má aktuálne na Slovensku 111 a Slovinsko 103 vojakov.

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensku úradujú falošní policajti. Okrádajú ľudí!

 

Výstavba kontajnerového a stanového mesta v Lešti a Sliači, ktorú už odobrila vláda, je podľa hovorkyne momentálne v štádiu prípravy verejného obstarávania. „Po jeho uskutočnení sa začne s realizačnou časťou projektu, pričom dodávky by sa mali uskutočňovať vo viacerých fázach. Predpokladáme, že lokality by mali byť vybavené stanmi a kontajnermi v požadovanej kapacite do konca roka 2022," uviedla.

 

Vláda na vybudovanie ubytovacích kapacít vyčlenila pre rezort vyše 31 miliónov eur. V Centre výcviku Lešť - táborisko Riečky a tábor Slávia by malo vzniknúť ubytovanie s maximálnou kapacitou 2 444 lôžok a na leteckej základni Sliač s maximálnou kapacitou 600 lôžok.

 

img

 

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a v Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

 

Možno vás zaujme: Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku. Čo na to premiér Heger?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies