Bratislavské bábkové divadlo pripravuje inscenáciu podľa zápiskov malého chlapca

NETKY.SK • 29 Marec 2023, 19:0 • 2 min
Bratislavské bábkové divadlo pripravuje inscenáciu podľa zápiskov malého chlapca

BRATISLAVA - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) pripravuje inscenáciu Hugov svet podľa zápiskov štvorročného chlapca. "Bude prvou spoluprácou oceňovaného režiséra Jiřího Adámka Austerlitza s divadlom na Slovensku," informuje BBD o novom dramaturgickom počine.

slovakia

left justify in out

Hlavnou inšpiráciou majú byť skutočné zápisky malého Huga, ktorý v štyroch rokoch dostal písací stroj a naučil sa ho používať. "Vznikli tak autentické, no najmä hravé reflexie toho, ako malé dieťa prostredníctvom nespútanosti svojej fantázie vníma okolitý svet. Vďaka tomu diváci zistia, čo v Hugovi vyvolalo vyliahnutie vtáčika či stretnutie s vojakom, ale aj ako si predstavuje mimozemšťanov a prečo chce jazdiť na motorke," približuje divadlo.

 

Zápisky malého chlapca si ako materiál na novú inscenáciu zvolil český experimentálny tvorca Jiří Adámek Austerlitz, ktorý je zároveň autorom jej libreta a režisérom. "Je známy skúmaním možností komunikácie s divákom, ktoré hľadá*v hudobnosti reči a v hre s rytmom. Inscenáciou nadväzuje na svoje úspešné tituly pre deti Libozvuky a Tramtárie v pražskom divadle Minor," predstavuje BBD tvorcu, pre ktorého bude Hugov svet jeho prvou spoluprácou s divadlom na Slovensku.

 

img

 

V inscenácii má byť okrem hudby kladený dôraz na priamy kontakt hercov s publikom. "Stráca sa rozdelenie na javisko a hľadisko, diváci sa posadia za päť stolov, na ktorých herci rozohrajú obrazy z Hugových zážitkov a predstáv. Na doskách divadla tak vznikne veľmi osobný zážitok plný zvukov, bábok a objektov," opisuje divadlo inscenáciu, v ktorej sa divákom predstavia členovia umeleckého súboru Michal Adam, Frederika Kašiarová, Róbert Laurinec, Margaréta Nosáľová, René Sorád, Lukáš Tandara a ako hosť Ivana Lechmanová.

 

Scénu, objekty a kostýmy navrhla Veronika Svobodová. Hudbu a zvukový dizajn vytvoril Michal Cáb. Hudobno-zvuková inscenácia Hugov svet bude určená deťom v predškolskom veku od troch rokov. Predpremiéra sa uskutoční vo štvrtok 13. apríla a premiéra v piatok 14. apríla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona