Opatrenia zavedené ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom efektívne eliminovali tranzitnú migráciu

NETKY.SK • 22 November 2023, 10:30 • 2 min
Opatrenia zavedené ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom efektívne eliminovali tranzitnú migráciu

Sekundárna tranzitná migrácia je v posledných mesiacoch nosnou témou väčšiny rokovaní na európskej pôde. Slovensko pocítilo jej negatívne vplyvy už v roku 2022, kedy bol celkový počet tranzitných migrantov 10 872 osôb. K 19. 11. 2023 počet zadržaných osôb vzrástol niekoľkonásobne, a to až na úroveň 46 249. Pre porovnanie: v roku 2022 bolo na slovenských hraniciach políciou zadržaných za rovnaké obdobie 8 964 osôb, čo je päťnásobne menej.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok preukázal od prvej minúty nástupu do svojej  funkcie, že má  záujem o komplexné riešenie ochrany hraníc.To sa okamžite odrazilo na výraznom znížení počtov zadržaných osôb. Za mesiac november, k 19. 11. 2023, bolo takto zadržaných 34 osôb, zatiaľ čo v mesiaci október to bolo 6 809 osôb a v septembri 13 381, kedy išlo zatiaľ o najväčší počet zadržaných osôb. To je v príkrom kontraste s maximálnym počtom zadržaní tranzitujúcich osôb v novembri roku 2022 na úrovni 3 370. 

Napriek pozitívnemu vývoju sa aj naďalej kladie dôraz na preventívne kroky v boji proti prevádzačom a iným organizovaným zločineckým skupinám. Slovensko tak vysiela jasný signál, že nebude podporovať neoprávnený tranzit osôb cez naše územie a vystavovať ani seba, ani iné členské krajiny bezpečnostným hrozbám. 
 
Ukázalo sa, že posilniť ochranu slovenských hraníc malo zmysel. Vzhľadom k prijatým opatreniam, ktoré som začal presadzovať ihneď od nástupu do funkcie ministra vnútra SR, naďalej pevne verím, že sa nám podarí ochrániť našu krajinu pred nelegálnou migráciou a jej možnými negatívnymi následkami,” zdôraznil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok
 
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok je zároveň v pravidelnom kontakte so zahraničnými partnermi v snahe o koordináciu prijímaných opatrení a zjednotení postojov v stredoeurópskom regióne. Jeho cieľom je presadzovať záujmy štátov V4 na európskej úrovni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Kancelária ministra vnútra
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies