AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Český prezident vymenoval nového premiéra

NETKY.SK • 28 November 2021, 9:20 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Český prezident vymenoval nového premiéra

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenoval v nedeľu na zámku v Lánoch predsedu ODS Petra Fialu za nového premiéra. Vymenovanie, pôvodne plánované na piatok, sa uskutočnilo v miestnosti, do ktorej vedú dva vchody. Pri jedných dverách boli umiestnené tri dočasné steny z plexiskla. Vznikol tak výklenok, ktorý Zemanovi umožnil, aby Fialu videl. Bližší kontakt medzi oboma politikmi tak nenastal.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 28.11. 14:20

Tieto opatrenia boli nutné z dôvodu, že Zeman mal vo štvrtok pozitívny test na koronavírus. Podľa platných nariadení mal byť 14 dní v izolácii, aj keď nemá príznaky ochorenia COVID-19. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová však pripustila, že je možné, aby sa človek s nariadenou izoláciou stretol s niekým iným ako so zdravotníkmi, ktorí sa o neho starajú, prípadne s ľuďmi, s ktorými žije v spoločnej domácnosti, cez priehľadnú stenu.

 

 

Zemana priviezli do výklenku na invalidnom vozíku. Všetci prítomní mali respirátory triedy FFP3. Po zložení sľubu Fialom mu hlava štátu vo svojom krátkom prejave "zo srdca" zablahoželala k vymenovaniu za premiéra. Prezident avizoval, že už v pondelok sa začne stretávať s nominantmi na ministrov podľa abecedného poriadku, aby nikto nebol diskriminovaný. Prvým na rade tak bude Ivan Bartoš (Piráti). Tento maratón sa skončí 13. decembra.

 

Na záver príhovoru zaželal Zeman Fialovi úspech a dobrý pocit z dobre vykonanej práce. Prezident "nezabudol" ani na svojich kritikov, keď povedal, že sa riadil dvoma zásadami: vážiť si ľudí, ktorí niečo dokázali, a nevážiť si "žvanilov", ktorí radia druhým, ako majú pracovať. Ako dodal, týka sa to novinárov i politikov.

 

Fiala sa poďakoval za vymenovanie. Je presvedčený, že Česko budeme mať čoskoro vládu, ktorá prevedie krajinu súčasnou zložitou situáciou a urobí zmeny pre dobrú budúcnosť občanov. "Verím v našu dobrú spoluprácu," konštatoval Fiala.

 

Pôvodná správa

Vymenovanie sa podľa zdrojov uskutoční v nedeľu na zámku v Lánoch v miestnosti, do ktorej vedú dva vchody. Namiesto jedných dverí však budú umiestnené dočasné steny z plexiskla. Vznikne tak výklenok, ktorý Zemanovi umožní, aby Fialu videl. Nenastane však žiadny bližší kontakt medzi týmito dvomi politikmi.

 

img

 

Zeman už v sobotu podpísal menovací dekrét, ktorý je ešte potrebné vydezinfikovať, píše Český rozhlas. Na nedeľňajšom vymenovaní sa podľa prezidentovho poradcu, epidemiológa Romana Prymulu, zúčastní čo najmenší počet ľudí a všetci z nich budú otestovaní na koronavírus.

 

img

 

Pôvodne chcel Zeman vymenovať Fialu za premiéra už v piatok, zabránil mu v tom však štvrtkový pozitívny test na koronavírus. Ten prezidentovi potvrdili krátko po prepustení z Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe, kde bol hospitalizovaný od 10. októbra.

 

Prezidenta po pozitívnom teste opäť hospitalizovali a prepustili v sobotu. Počas nasledujúcich dvoch týždňov však musí zostať v izolácii na zámku v Lánoch.

 

Prečítajte si: Miloša Zemana opäť prepustili z nemocnice

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona