One Day Jazz Festival oslávi 10. výročie, potrvá dva dni

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 10:25 • 2 min
One Day Jazz Festival oslávi 10. výročie, potrvá dva dni

BRATISLAVA - Obľúbený One Day Jazz Festival sa vracia aj v roku 2015. Fanúšikovia jazzu a kvalitného hudobného zážitku by nemali chýbať 21. a 22. mája v bratislavskom Istropolise. Pozvánku organizátora Martina Valihoru tento krát prijala izraelská hviezda a aktivistka za mier, speváčka Achinoam Nini (1969) alias Noa so svojou kapelou. Festival tento rok navyše oslávi jubilejné 10. výročie a po prvýkrát vo svojej histórii potrvá dva dni.

slovakia

left justify in out

„Veľmi sa teším, že po úžasnom koncerte Avishaia Cohena môžeme nadviazať nadstavbou, čiže dámou. Som rád, že Noa prijala naše pozvanie. Poznám ju dlho, ešte od čias, keď vydala album, na ktorom spolupracovala s Patom Mehenym. Tým si vytvorila fanúšikovskú základňu aj na Slovensku. Odvtedy je mojím snom vidieť ju naživo a som rád, že One Day Jazz Festival môže symbolicky zareagovať na súčasnú situáciu vo svete práve mierovým a krásnym koncertom izraelskej speváčky Achinoam Nini, ktorá nám predstaví svoje umenie nielen ako speváčka, ale aj ako výborná hráčka na perkusie,“ uviedol pre médiá riaditeľ festivalu Martin Valihora.

 

Hviezda s exotickými koreňmi, žijúca v USA, ktorá je považovaná za najuznávanejšiu speváčku a skladateľku z Izraela, zaspieva vďaka tomuto festivalu na Slovensku po prvýkrát. V hudobnej branži svoje meno preslávila spoluprácou s takými hviezdami ako Sting, Stevie Wonder či Quincy Jones. Noa má na konte už 15 vydaných albumov, z ktorých sa predali milióny kusov po celom svete. V roku 1994 vystúpila ako prvá Židovka vo Vatikáne, kde v rámci Medzinárodného dňa rodiny zaspievala skladbu Ave Maria pred zrakmi stotisícového publika za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. Dlhodobo sa venuje boju za mierový dialóg medzi Izraelom a Palestínou, je držiteľkou množstva medzinárodných mierových a filantropických ocenení (Crystal Award 1999, medaila Galileo Galilei 2005, Cena Semináru v Gemone 2005).

 

Na pódiu Veľkej sály bratislavského Istropolisu sa v priebehu prvého festivalového večera predstaví so svojím triom aj Ron Affif, synovec a žiak legendárneho gitaristu Rona Anthonyho, ktorý hrával s Frankom Sinatrom. Ron Affifso s triom hráva pravidelne v slávnom newyorskom Zinc Bare. Prvý festivalový večer rozloží svoje nástroje i nový východoslovenský talent s názvom Cha Bud. Sexteto mladých hudobníkov ponúka vlastné autorské kompozície, ktoré sú fúziou jazzu, reggae, funky, ale aj D'n'B či dub.

 

Festival tento rok oslávi jubilejný 10. ročník, jeho organizátor Martin Valihora sa preto rozhodol podarovať fanúšikom darček v podobe pridania ďalšieho festivalového dňa. Udeje sa tak po prvýkrát v histórii tohto podujatia. Práve počas druhého večera sa pred zrakmi publika vystrieda hneď niekoľko mien svetového formátu v unikátnych kombináciách s najväčšími osobnosťami domácej jazzovej scény. Vystúpia Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell, Wayne Krantz a Mezzoforte feat. Martin Valihora.

 

Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal. TASR informovala Adriana Čahojová z agentúry Soul For Show.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies