Ondek: Na ministerstve školstva sa zastavil čas, štrajk učiteľov sa blíži

NETKY.SK • 5 Október 2016, 16:37 • 2 min
Ondek: Na ministerstve školstva sa zastavil čas,  štrajk učiteľov sa blíži

BRATISLAVA - Kontúry štrajku sa nám približujú, nie vzďaľujú. Po dnešnom rokovaní s ministrom školstva Petrom Plavčanom to na tlačovej besede povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Predseda školských odborov uviedol, že stretnutie s ministrom neprinieslo očakávané výsledky, ktoré by sa dotýkali požiadaviek odborového zväzu a partnerských organizácií v školstve. Školské odbory preto zvolávajú na 12. októbra mimoriadne zasadnutie rady zväzu za prítomnosti signatárov, ktorí podpísali Deklaráciu na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Zdá sa mi, ako by sa zastavil na ministerstve školstva čas. Nedozvedeli sme sa nič nové. Akurát to, čo dnes prerokovali na vláde a teda navýšenie štátneho rozpočtu pre školstvo," povedal Ondek s tým, že ich požiadavky však neboli vypočuté. Pedagogickým a odborným zamestnancom vrátane všetkých zamestnancov regionálneho a vysokého školstva by sa teda zatiaľ od 1. januára 2017 platy nezvyšovali. To je podľa Ondeka neprijateľné.


Minister školstva Peter Plavčan dnes pripomenul, že v návrhu štátneho rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda, je v rozpočte rezortu školstva o 207 miliónov eur viac. S výdavkami ministerstva vnútra je podľa neho v porovnaní s týmto rokom na školstvo viac o takmer 300 miliónov eur. Minister pripomenul, že ešte dnes je na programe ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania, v rámci ktorého by mali hovoriť o neučiteľských zamestnancoch v školstve. Keď uzavrú vyjednávania, opäť bude ministerstvo rokovať so školskými odbormi o zvyšovaní atraktivity učiteľského povolania v roku 2017, ktoré by sa týkalo aj zvyšovania platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a tiež vysokoškolských učiteľov.

 

Upozornil pritom, že v návrhu rozpočtu je aj 77 miliónov navyše na šesťpercentné zvýšenie platov učiteľov, ktoré sa udialo už k 1. septembru tohto roka. Takisto sú podľa neho v rozpočte aj prostriedky, ktorú môžu využiť na zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania a zvyšovanie platov učiteľov v roku 2017. O tom však podľa neho môžu rokovať až po skončení kolektívneho vyjednávania.


Zástupcovia vlády na druhom kole vyjednávania o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu v pondelok 3. októbra navrhli, aby sa platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe v budúcom roku zvýšili o pevnú sumu 23 eur. Takéto zvýšenie platov by sa však netýkalo pedagogických a odborných zamestnancov v školstve, keďže im platové tarify vzrástli od začiatku septembra tohto roka o šesť percent.


Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy a partnerské organizácie pôsobiace v školstve vo štvrtok 29. septembra uviedli, že trvajú na znení Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku. Deklarácia sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva. Požadujú v nej napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent. Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku. Signatári deklarácie tiež žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov. Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne.

 

Pri regionálnom školstve žiadajú tiež signatári deklarácie previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa malo podľa signatárov deklarácie zvýšiť každoročne o 60 miliónov eur. Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť podľa signatárov deklarácie rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by sa mal začínať na minimálnej mzde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies