Vedci dúfajú v prelom kvôli letu za kovovým asteroidom Psyche. Nadšenie spečatili stávkou v podobe tetovania planetezimálu

NETKY.SK • 10 Október 2023, 13:17 • 2 min
Vedci dúfajú v prelom kvôli  letu za kovovým asteroidom Psyche. Nadšenie spečatili stávkou v podobe tetovania planetezimálu

Vedci dúfajú, že Psyche je "niečo naozaj zvláštne," hovorí Henry Stone z Laboratória pre raketovú hydrauliku NASA, ktorý je projektovým manažérom novej misie na preskúmanie asteroidu. Táto misia, tiež nazývaná Psyche, má byť vypustená z Kennedyho vesmírneho strediska NASA na Floride 12. októbra a bude poháňaná rakietou SpaceX Falcon Heavy.

slovakia

left justify in out

Tento zvláštny asteroid by mohol byť odhalený srdcom neúspešnej planéty - alebo niečím ešte tajomnejším. NASA sa to aktuálne chystá zistiť.

 

Kovový asteroid Psyche

 

Skrytý v pásme asteroidov existuje svet nasýtený kovmi, kde povrch môže byť pokrytý útesmi a krátermi železných zliatin. Zatiaľ čo sme ho len zahladili ako jasné miesto na teleskopter obrázkoch, nikto presne nevie, ako vyzerá kovový asteroid s názvom Psyche. Mohol by to byť jednoducho kus skaly a kovu, alebo by mohol byť zdobený rôznorodými nadpozemskými črtami, od zamrznutých prúdov nezdravého žltého lávy po vzpriamené výhonky ztuhnutého železa, ako sa vlniace špičky tlačia k oblohe.

Vedci dúfajú, že Psyche je "niečo naozaj zvláštne," hovorí Henry Stone z Laboratória pre raketovú hydrauliku NASA, ktorý je projektovým manažérom novej misie na preskúmanie asteroidu.
Táto misia, tiež nazývaná Psyche, má byť vypustená z Kennedyho vesmírneho strediska NASA na Floride 12. októbra a bude poháňaná rakietou SpaceX Falcon Heavy.

Potom sa vesmírny koráb vyberie na hrdinskú cestu cez slnečnú sústavu, kde sa v roku 2029 dobehne k tajomnému kovovému asteroidu.

 

"Nevieme, ako to bude vyzerať," hovorí Paul Byrne, planetárny vedec na Washingtonskej univerzite v St. Louis. "Kto vie, čo uvidíme, keď sa tam dostaneme?"

 

Snaha porozumieť slnečnej sústave


Táto misia, vedená Arizonskou štátnou univerzitou a Laboratóriom pre raketovú hydrauliku NASA, bude prvýkrát, kedy ľudstvo preskúma asteroid bohatý na kovy, snaha pomôcť vedcom lepšie porozumieť búrlivej tvorbe slnečnej sústavy. Ale v tejto fáze je takmer všetko o Psyche okrem jeho existencie záhadou.

"Moje najväčšie prianie je, aby nás Psyche úplne prekvapila," hovoríLindy Elkins-Tanton, hlavný vyšetrovateľ misie a planetárny vedec na Arizonskej štátnej univerzite.

V pásme asteroidov medzi Marsom a Jupiterom sú tri široké typy asteroidov: kamenné s nejakým kovom (S-typy), skalnaté s ílmi a inými uhľíkovými zlúčeninami (C-typy) a tie, ktoré sa považujú za vysoko kovové (M-typy). Približne osem percent asteroidov v hlavnom pásme tvoria M-typy, čo ich robí vzácnymi, fascinujúcimi a doposiaľ ne preskúmanými.

Približne 170 míľ široký Psyche bol objavený už v roku 1852 talianskym astronómom Annibale de Gasparisom, ktorý mu dal meno podľa gréckej bohyne duše. Pred niekoľkými desaťročiami vedci predpokladali z jeho jasu, že ide o M-typ, s veľkým množstvom železa a trochou niklu.

 

Nikto ešte nevidel jadro planéty

 

"Keď ľudia odrážajú radarové lúče od neho, tieto lúče sa vracajú ako od kovového zrkadla, nie ako od mäkkého kameňa," hovoríJim Bell, zástupca hlavného vyšetrovateľa Psyche a planetárny vedec na Arizonskej štátnej univerzite. A malé variácie v orbite Psyche a orbite blízkych asteroidov naznačujú, že je extrémne hustý - možno, ako sa pôvodne predpokladalo, takmer úplne kovové telo.

Ak je to tak, znamená to, že Psyche je zvláštna aj podľa M-typových štandardov, čo vedú vedcov k rôznym myšlienkam o jej pôvode.

Jednou z lákavých hypotéz je, že asteroid je odhaleným srdcom takmer-sveta - neúspešného jadra planéty."Najlepší spôsob, aký poznáme, ako vytvoriť veľkú hrudku kovu, je diferenciácia materského telesa a tvorba kovového jadra," hovorí Elkins-Tantonová, odkazujúc na proces, ktorý prebieha pri tvorbe kamenných planét, pričom hustejšie prvky v guličke prenikajú hlbšie.

Nikto nikdy nevidel jadro planéty; môžu byť vnímané len nepriamo pomocou silných seizmických vĺn alebo štúdiom kývania planéty pri orbite okolo slnka."Nemôžeme vidieť jadro žiadneho iného planétneho telesa. Ale možno ho budeme môcť vidieť na Psyche, a to je to, čo je na tom naozaj vzrušujúce," hovoríBrandon Johnson, planetárny vedec na Purdue University.

Odhalené jadro by znamenalo, že kôra a plášť materského telesa boli roztrhané počas obrovského nárazového udalosti."Ak by Psyche bola teleso, ktoré narazilo na iné väčšie teleso, mohla by mať takmer celý svoj plášť odstránený prakticky naraz," hovoríJohnson.

Alternatívne by sa Psyche mohla formovať oveľa bližšie k slnku, kde jej povrchový materiál bol odfúknutý ako konfety, ale jej odolnejšie jadro zostalo. "To je čiastočne dôvod, prečo planéta Merkur má tak obrovské železné jadro," hovorí Bell.

 

Ako sa Psyche dostala do pásma za Marsom?

 

Ale ak sa Psyche formovala tam, ako sa dostala do pásma asteroidov za Marsom?

Táto otázka je súčasťou celkového hádanky, ktorú planetárni vedci chcú pomocou Psyche vyriešiť:"Kde sa materiál vôbec formoval a ako sa dostal do pásma asteroidov?" pýta sa Elkins-Tantonová.

"Mám podozrenie, že existujú veľké časti tohto procesu, o ktorých nemáme vôbec žiadnu predstavu - veci, ktoré sme si nedokázali ani predstaviť."

 

Najnovšie údaje naznačujú, že Psyche je zmesou kamene a kovu (hlavne železa), pričom kov tvorí 30 až 60 percent jeho objemu - nie úplne tak kovový, ako sa pôvodne predpokladalo, ale stále potenciálne viac než polovica kovu.

"V skutočnosti nie je najhustejší," hovorí Johnson. Ale spôsob, akým radar tak entuziasticky odráža od neho signály "znamená, že sa zdá, že má najviac kovu na povrchu".

 

Vedci Psyche opisujú ako zemiak

 

Okrem toho, že ide o vysoko kovový svet, podrobnosti o Psyche zostávajú vo forme špekulácií. Dokonca ani jeho tvar nie je známy; vedci ho často popisujú ako zemiak, pretože "zemiaky majú mnoho tvarov", hovorí Elkins-Tantonová.

Našťastie je vesmírna loď Psyche vybavená nástrojmi určenými na odhalenie pravdy. Sonda má niekoľko prístrojov s konkrétnymi úlohami: dvojicu spektrometrov navrhnutých na rozlúštenie elementárneho zloženia asteroidu; magnetometer na hľadanie starovekého magnetického poľa; všestranný snímač; a nástroj na štúdium gravitačného poľa asteroidu, ktorý poskytuje informácie o jeho hustote.

Po štarte prejde loď 2,2 miliardy míľ dlhou odyseou okolo slnečnej sústavy, pričom v roku 2026 preletí okolo Marsu, aby získala gravitačný impulz na ceste k Psyche. Cesta je "ako ísť na Mesiac a späť 10 000-krát", hovorí Stone.

Loď sa k Psyche priblíži v letnom období roku 2029, pri prvom kontakte bude okolo asteroidu vo veľkom oblúku. "Prikradneme sa k nemu postupne," hovoríElkins-Tantonová.

Sú plánované rôzne bližšie obehy - čiastočne aby sa prístroje lepšie naštudovali na asteroide, a čiastočne preto, že"musíme mať správne osvetlenie pre fotografie", pretože Psyche nepraktický "rotuje ako kurča na rožni", hovorí Elkins-Tantonová.

Ale vesmírna loď musí začať z diaľky, pretože zvláštny tvar a vysoká hustota asteroidu znamená, že"gravitačné pole Psyche bude naozaj zvláštne," hovorí.

Ak by sa príliš priblížila bez starostlivého plánovania budúcich obežných dráh, mohla by loď naraziť do povrchu. "Musíme si postaviť hrubý gravitačný model telesa už z prvého obehu," hovorí Stone.

 

Po ukončení 26-mesačnej hlavnej misie a ak to NASA dovolí, by vesmírna loď"bude mať povolenie k tomu, aby sa mohla obiehať bližšie a bližšie a bližšie", aby získala čo najviac dát s vysokým rozlíšením, až kým sa nakoniec zrúti na studenú kovovú zem.

Počas tých blízkych obežných dráh bude odhalená krajina na asteroide Psyche. "Uvidíme, ako sa to zmení z toho bodu na čosi, kto vie čo," hovorí Bell. "Skutočne nevieme, čo uvidíme," hovorí. "Môže to byť dosť obyčajné" - kamenistý neporiadok poznačený krátermi.

Ale môže to byť úplne neobyčajné. Dopad meteoritu na Psyche by mohol na chvíľu premeniť železo na tekutinu, čo by spôsobilo, že by z neho vytryskli prúdy nahor a von z asteroidu. "Keď narazí na vákuum vesmíru, veľmi rýchlo sa ochladí a mohol by zanechať niečo ako, viete, tento druh koruny," hovoríBell. "Je to veľmi špekulatívne. Ale je to zábavné si to predstaviť."

 

Dôkaz sopečnej činnosti na kovovom telese

 

Môže tam byť aj jazvité stopy po minulej a zreteľne cudzej sopečnej činnosti. Keď sa pred éonmi (eón: najvyššia geochronologická jednotka, pozn.red) začala chladiť železná kvapalina na Psyche, všetky kvapaliny bohaté na síru v protoplanetárnom disku by sa mali nazhromaždiť hore, ako keby sa olej odmieta miešať s vodou, predtým než by vybuchli ako žlto-sírová láva.

"To je niečo, na čo naozaj dúfam, že uvidíme, dôkaz starodávnej sopečnej činnosti na kovovom telese," hovorí Elkins-Tantonová. "Myslím si, že by to bolo úžasné."

A ak by sa zistil pozostatkový magnetický poľný, "takmer by to bolo isté" pre Psyche ako odhalené jadro prototypovej planéty, hovorí Bell.

Skalnaté planéty s kovovými tekutinami, ktoré sa otáčajú v ich jadrách (ako je dnešná Zem a dávny Mars), majú obrovské magnetické polia. Malá veľkosť Psyche znamená, že jej kvapalný vnútorným sa stvrdol dávno. Ale silný podpis magnetického poľa, ktorý je zapísaný v jej geológii, by naznačoval, že kedysi mala kvapalné, dynamo-generujúce jadro.

 

Tetovanie kvôli stávke s asteroidmi

 

Psyche bola vybraná na let spoločnosťou NASA už v roku 2017 spolu s ďalšou misiou zameranou na asteroidy s názvom Lucy - víťazi pravidelného súťaženia o to, ktoré robotické vesmírne misie agentúra schváli. "Máme stávku, že ak budeme vybraní na let - čo bolo veľmi, veľmi nepravdepodobné - dáme si tetovania," hovorí Elkins-Tantonová."Takže teraz má sedem z nás tetovanie." Elkins-Tantonovej tetovanie je planetezimál.

Teraz je vesmírna loď pripravená na odlet. Psyche má niekoľko príležitostí na štart v októbri, pričom 12. október je najskorší.

Kedykoľvek odletí, jej tím bude znášať nervózny pohľad na mocnú konflagráciu, ktorá pošle svojho robotického vyslanca k hviezdam.

Bell, ktorý pracoval na niekoľkých vesmírnych misiách, podozrieva, že tento surreálny okamih nikdy neztráca svoju intenzitu."Vezmete si svoj vzácny náklad a položíte ho na vrch veľkej bomby," hovorí. "A keď tá raketa odštartuje z rampy, c spihce sa vám spievať, tancovať a zároveň zvracať."

preklad textu CNN



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text/foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies