Turecko vnímame ako nášho dôležitého spojenca, tvrdí štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 17:59 • 2 min
Turecko vnímame ako nášho dôležitého spojenca, tvrdí štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková prijala na online stretnutí nového mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tureckej republiky v Slovenskej republike Yunusa Demirera.

slovakia

left justify in out

Ingrid Brocková potvrdila záujem Slovenska na udržaní angažovanosti Európskej únie (EÚ) v kontaktoch s Tureckom. Vyslovila tiež presvedčenie, že „zvíťazí trend pozitívnej agendy a zlepšenia vzťahov, založených na dobrých a ústretových krokoch“.  Ako informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie, obe strany potvrdili veľmi dobrú úroveň bilaterálnych vzťahov ako aj záujem na ich ďalšom prehlbovaní a rozvoji.

„Turecko naďalej vnímame ako nášho dôležitého spojenca v NATO, partnera pre EÚ a významného hráča v regióne,“ uviedla Brocková. Partneri vyzdvihli vedecko-technickú spoluprácu Slovenskej akadémie vied (SAV) s tureckou agentúrou TüBITAK. Tá sa rozvíja za ostatných 12 rokov s konkrétnymi projektami v oblasti biochémie, neurológie, farmakológie, fyziky, informatiky a ďalších oblastiach.

 

img
Diskusia sa nevyhla ani téme súčasnej pandémie COVID-19, kde spoločne hľadajú možnosti ochrany obyvateľstva najmä prostredníctvom vakcinácie, pričom nemožno zabúdať na potrebu riešiť ekonomické dopady krízy. Partneri diskutovali o zabezpečení mobility obyvateľstva, najmä s nadchádzajúcou letnou sezónou, a o obnove cestovného ruchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies