Omylom zničili jednu z najmenších sôch na svete

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 13:37 • 2 min
Omylom zničili jednu z najmenších sôch na svete

LONDÝN - Jednu z najmenších sôch na svete zničili omylom počas fotografovania.

slovakia

left justify in out

Dielo Trust (v preklade Dôvera, pozn. SITA) juhoafrického sochára Jontyho Hurwitza malo výšku približne 100 mikrometrov, čiže desatinu milimetra, a zmestilo sa napríklad na ľudský vlas. Počas zhotovovania fotografií v špecializovanom laboratóriu sochu rozdrvil palcom jeden z pracovníkov.

 

"Chcel som odfotografovať sochy a tak som vyhľadal laboratórium s elektrónovým mikroskopom a technológiou na fotografovanie," priblížil udalosť Hurwitz. "Neskôr som si všimol odtlačok prsta presne na mieste, kde bola socha. Technikovi som povedal, 'Človeče, práve si zničil najmenšie umelecké dielo, ktoré kedy kto urobil!'. Trošku som vyvádzal," doplnil. 

 

Hurwitz mikroskopickú sochu vytvoril vlani prostredníctvom 3D tlače. Výroba podobného diela trvá niekoľko hodín a riadia ju počítače. Sochu nie je možné vidieť ľudským okom ani po zväčšení s pomocou optického mikroskopu. Na jej pozorovanie je preto potrebný elektrónový mikroskop. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies