OĽaNO aj Hlina chcú dobrovoľnú účasť na sexuálnej výchove

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 14:39 • 2 min
OĽaNO aj Hlina chcú dobrovoľnú účasť na sexuálnej výchove

BRATISLAVA - Zaviesť možnosť pre rodičov, zákonných zástupcov žiakov, ako aj pre žiakov samotných odmietnuť účasť na vyučovaní obsahujúcom sexuálne správanie či poznatky o eutanázii bez akejkoľvek sankcie a povinnosti si takúto hodinu nahrádzať na inom vyučovacom predmete. To je podstata návrhu novely školského zákona od poslancov OĽaNO Eriky Jurinovej, Igora Matoviča a Richarda Vašečku, o ktorej plénum diskutovalo v závere siedmeho rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR.

slovakia

left justify in out

Obyčajní sú presvedčení, že súčasné nastavenie podmienok, keď prebieha vyučovanie alebo prednášky o sexuálnom správaní či o poznatkoch o eutanázii bez vedomia a predchádzajúceho súhlasu rodičov, je neakceptovateľné. "Nemožnosť ovplyvňovať výchovu svojich detí v školách naráža na ústavné právo rodičov v zmysle Ústavy SR, kde je stanovené, že starostlivosť o deti a ich výchova je právom rodičov, pričom deti majú právo na rodičovskú výchovu a starostlivosť," argumentujú.

 

V dôvodovej správe tiež poslanci OĽaNO píšu, že v slovenskom školstve sa neustále stretávame s prípadmi, keď je sexuálne správanie prednášané žiakom v nízkom veku rôznou nevhodnou formou bez akéhokoľvek vedomia rodičov. "Používajú sa tam aj praktické ukážky, ktoré môžu viesť k narušovaniu mravnosti u mladistvých," tvrdia.

 

Novela školského zákona má teda umožniť rodičom v plnej miere zodpovedať za smerovanie výchovy svojich detí, čiže sa budú môcť slobodne rozhodnúť, či ich dieťa podstúpi alebo nepodstúpi vyučovanie obsahujúce sexuálne správanie a poznatky o eutanázii. Rodičia dieťaťa, ktorí budú považovať za vhodné, aby zodpovednosť za výchovu namiesto nich preberali učitelia, alebo iné odborne vyškolené osoby, tak budú môcť v zmysle návrhu zákona slobodným rozhodnutím vykonať.

 

Vyučovanie obsahujúce sexuálne správanie alebo poznatky o eutanázii však nebude môcť prebiehať po predchádzajúcom písomnom nesúhlase rodiča, zákonného zástupca žiaka alebo žiaka samotného. "Neúčasť detí na takomto vyučovaní nebude mať žiaden negatívny dopad na ich vzdelanie a už vôbec nie na ich následný študijný život, keďže sexuálne správanie a ani poznatky o eutanázii sa nenachádzajú v prijímacích konaniach na stredné či vysoké školy," argumentujú Obyčajní.

 

Podobnú právnu úpravu predložil aj poslanec Alojz Hlina (KDH). "V prípade, že sa štát cez školu rozhodne rozšíriť hodiny vzdelávania v sexuálnej výchove, škola o tom bude musieť informovať rodiča. Ten bude mať právo nereagovať, teda takto vyjadrí svoj súhlas. Alebo si vyžiada študijné materiály, ktoré musí škola rodičovi predložiť," vysvetľoval podstatu novely Hlina. Následne bude mať rodič dve možnosti. "Buď s tým nemá problém, alebo názory v učebných osnovách nezdieľa a svoje dieťa z takejto hodiny ospravedlní. Škola potom bude povinná zabezpečiť pre dieťa náhradné vyučovanie," povedal poslanec.

 

Svoju novelu školského zákona ponúka aj Eva Horváthová (OĽaNO). Právnou normou chce zaviesť povinný predmet zdravotná výchova v základných a stredných školách s možnosťou jeho vyučovania už v materských školách primerane veku a schopnostiam dieťaťa. Vyučovanie zdravotnej výchovy podľa jej slov kladie dôraz na preventívne a výchovné opatrenia voči vzniku chronických neprenosných ochorení.

 

Rokovanie pléna bude pokračovať v utorok 19. mája. Najočakávanejším bodom programu bude popoludňajšia voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR. O tento post sa uchádzajú traja nominanti: Maroš Žilinka (nominant 60 opozičných poslancov), Karol Mitrík (Pavol Frešo) a Henrieta Crkoňová (Štefan Kuffa, Marián Kvasnička).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies